Advent v Brdech a na Podbrdsku: tipy na výstavy, koncerty a další akce

Podbrdský kraj je neodmyslitelně spjat s Jakubem Janem Rybou a jeho Českou mší vánoční. A také s betlémy, do kterých příbramští havíři promítali svá přání a představy. Vybrali jsme ty nejzajímavější akce, na kterých se můžete během adventní doby svátečně naladit.

Při návštěvě jednotlivých akcí dodržujte, prosím, platná vládní nařízení. Zároveň doporučujeme sledovat stránky měst, obcí a dalších instucí pro nejaktuálnější informace ohledně konání akcí.

Tradice betlémářství má na Podbrdsku dlouhou historii, foto: Hornické muzem Příbram

Zahájení adventu na Podbrdsku

V některých městech a obcích proběhne zahájení adventu tentokrát bez doprovodného kulturního programu. V Příbrami se vánoční strom rozsvítí na náměstí T. G. Masaryka v neděli 28. listopadu. Součástí vánočně vyzdobeného náměstí bude i vyřezávaný betlém v životní velikosti a chybět nebude ani velkoformátová světelná dekorace. Zdejší kulturní centrum navíc připravuje venkovní výstavu mapující historii příbramských Vánoc.

Na Dobříši se budete moci v neděli 28. listopadu vánočně naladit na pravidelném regionálním trhu, který se ponese v adventní atmosféře. Vánoční strom se rozsvítí v pondělí 6. prosince v 18.30 v rámci tradičního setkání se svatým Mikulášem na Mírovém náměstí. Kromě hudebních vystoupení, rozvícení stromu a stánků s tradičním vánočním občerstvením by měl být součástí podvečerního programu také ohňostroj.

Bez kulturního programu proběhne rozsvícení vánočního stromu v Hořovicích v neděli 28. listopadu, odpoledne se na náměstí uskuteční drobný stánkový prodej.

V Mníšku pod Brdy chystají na sobotu 27. listopadu od 16.00 akci s názvem Světlo adventní s rozsvícením vánočního stromku na náměstí. Součástí programu bude koncert dětí ze ZUŠ Řevnice a spolku Biosfit, vystoupení Petra Tomečka s hrou na Panovu flétnu či zpěv Mníšeckého chrámového sboru. Zahájení adventu doplní i drobný stánkový prodej.

Vánoční jarmark lidových řemesel se bude konat v sobotu 27. listopadu v Rožmitále pod Třemšínem. Oproti původnímu plánu, kdy měla část jarmarku proběhnout tradičně i ve společenském centru, se akce uskuteční pouze na nádvoří Podbrdského muzea a na náměstí. V 18.00 se pak na náměstí rozsvítí vánoční strom.

Tradiční rozsvícení vánočního stromu se chystá i v Řevnicích. Proběhne první adventní neděli 28. listopadu od 17.00, a to na náměstí krále Jiřího z Poděbrad.

V Podlesí u Příbrami zahájí advent už v pátek 26. listopadu, na návsi ve Starém Podlesí v 18.00 tradičně zahraje podbrdská historická skupina Ginevra. Součástí večerního programu bude i vystoupení dětí z místní mateřské školy.

Ve Hvožďanech proběhne zahájení adventu s rozsvícením stromu a betlému v neděli 28. listopadu od 15.00.

Bohatý kulturní program připravují na Dobříši, foto: Zámek Dobříš

Adventní koncerty potěší i pomohou

V netradičním prostředí cáchovny dolu Anna v Příbrami na Březových Horách se letos konají dva adventní koncerty. V neděli 28. listopadu vystoupí trio Romanza Music, jehož repertoár obsahuje komorní díla, jako jsou sonáty Mozarta, Beethovena nebo Brahmse, ale i celé komorní dílo pro housle a klavír Antonína Dvořáka. V sobotu 4. prosince rozezní cáchovnu dolu Anna vánoční melodie v podání sborů Gambale a Arytmie.

Bohatý kulturní program, který vás naladí na vánoční atmosféru, připravují na Dobříši. V Zrcadlovém sále zdejšího zámku se chystá hned několik koncertů. V neděli 28. listopadu odehraje benefiční koncert Škampovo kvarteto, v neděli 12. prosince se na stejném místě uskuteční Benefiční tanečně-pěvecký večer Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové. Hudebním hostem tohoto večera bude houslový virtuos Jaroslav Svěcený. Během posledního adventního víkendu, v sobotu 18. prosince, hned dvakrát zazní Rybova mše v provedení Příbramské filharmonie. Ve středu 22. prosince pak můžete navštívit Vánoční koncert města Dobříše – Magická vánoční noc. Večerem provede herec a moderátor Dalibor Gondík a v provedení Komorního sdružení SOČR a sólistů České filharmonie zazní vánoční hudba i hudební vzpomínka na Enia Morriconeho a Karla Gotta.

V Hořovicích se ve středu 15. prosince představí seskupení 4 TENOŘI, které tvoří dva držitelé ceny Thálie, pop-divadelní legenda a sólista opery Národního divadla v Praze. Zazpívají vánoční písně i muzikálové a filmové hity.

Tradiční vánoční koncert ZUŠ Řevnice se uskuteční ve čtvrtek 2. prosince v kostele sv. Václava v Mníšku pod Brdy. V plánu je i adventní koncert Zory Jandové a Zdeňka Merty v neděli 19. prosince, vystoupení Karlštejnských trubačů na Štědrý den a Rybova mše v sobotu 25. prosince. Více informací o tom, zda a v jaké podobě se tyto akce budou konat, najdete v kalendáři akcí na webu města.

Několik adventních koncertů připravuje i Rožmitál pod Třemšínem. V Podbrdském muzeu můžete ve čtvrtek 9. prosince navštívit vánoční koncert O Vánocích zpívám souborů Chairé a Codex Temporis, které přinesou adventní a vánoční písně staré Evropy i české a moravské koledy. V rožmitálském společenském centru plánuje v neděli 12. prosince koncert Rožmitálská Venkovanka. V tomtéž společenském centru vystoupí ve čtvrtek 23. prosince houslový virtuos Jaroslav Svěcený, kterého doprovodí klavíristka Lucie Tóth. A možnost poslechnout si Českou mši vánoční „Hej, mistře“ Jakuba Jana Ryby budete mít v pátek 24. prosince v kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále, kde tato mše zazněla vůbec poprvé. V neděli 26. prosince zahrají hudebníci z Rožmitálu a okolí Rybovu mši v kostele sv. Jana Nepomuckého na rožmitálském náměstí a v sobotu 1. ledna také v bohutínském kostele.

Výstavy betlémů a hornické tradice

Betlémářství má na Podbrdsku svou dlouhou tradici – hned na několika místech se tak můžete seznámit s historickou i současnou tvorbou regionálních betlémářů. Více než dvacet betlémů z příbramského hornického regionu představuje výstava Příbramské betlémy – tradiční i netradiční, kterou připravilo Hornické muzeum Příbram ve spolupráci se spolkem Příbramští betlémáři v prostorách Galerie Františka Drtikola Příbram. Jádro výstavy tvoří cenné historické betlémy z konce 19. a první poloviny 20. století, které doplňují novější betlémy vyrobené z méně tradičnějších materiálů, například textilu, keramiky, vlněné přize, cínu či kamenů.

Oblíbené Vánoce v hornickém domku v Hornickém muzeu Příbram nabídnou o víkendu 11. a 12. prosince původní havířské zvyky i tradiční vánoční výzdobu. Návštěvníci si budou moci sami vyzkoušet například zhotovování betlémových figurek, pečení a zdobení perníčků nebo lití olova. Ve stejném termínu proběhne v areálu dolu Anna Štědrovečerní šichta – ukázka pracovního Štědrého dne ve slavnostně vyzdobené Prokopské štole. Součástí této netradiční prohlídky bude i jízda důlním vláčkem, nadílka v podzemí u stromečku i zpěv koled.

Výstava betlémů Muzea Hořovicka v Hořovicích pak přibližuje nejen exponáty z vlastních muzejních sbírek, ale i současné betlémy od manželů Kučerových ze Bzové. Za betlémy se můžete vypravit do Starého zámku v Hořovicích každý adventní víkend a během vánočních prázdnin. Výstava betlémů v Muzeu zlata v Novém Kníně představuje betlémy současných regionálních tvůrců. Kromě keramických, dřevených či papírových jesliček nebude chybět ani Třebechovický Vokounův betlém.

Za vánočním trhem se vydejte v sobotu 11. prosince na zámek Dobříš. Nádvoří s nazdobenými stromečky zaplní více než dvacet stánků, ve kterých si koupíte vánoční dárečky, výrobky z keramiky, textilu či šperky. Ochutnáte sladkosti, svařené víno nebo kávu z místní pražírny a během odpoledne vystoupí žáci ze zdejší umělecké školy.

Galerie článku

Brdy - betlem

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
127941167_1847279128755830_9087362743498190683_n141372840_469480670710767_4040687007252311463_n150069437_450434152769032_3040051129534420837_n118078825_746907269193625_1552670870479122923_n124052316_3324276421031342_5463297908689303701_n