S telefonem do lesa? Tipy na aplikace, se kterými objevíte Podbrdsko

Nejkrásnější zážitky z lesa si odnesete, když budete offline. Ale někdy může být telefon dobrým pomocníkem, třeba když poznáváte nová místa. Geolokační hry vás seznámí s přírodou i historií. Připravili jsme pro vás přehled aplikací, se kterými objevíte Podbrdsko.

Ruce držící telefon se spuštenou aplikací Vysoká - Říše zvukůS geolokačními hrami můžete snadno objevovat nová místa po celém Podbrdsku

1. Marie v plamenech

Příbram si letos připomněla 130 let od největšího důlního neštěstí v Evropě. Důl Marie na Březových Horách tehdy zachvátil požár, který si vyžádal 319 životů, tragédii přitom způsobila obyčejná lidská chyba. Skupina čtyř horníků se vracela z ranní směny. Zatímco čekali na 29. patře dolu Marie, až se uvolní místo na stoupacím stroji, jeden z mužů se rozhodl vyměnit knot svého kahanu. Doutnající knot odhodil, ten propadl sýpkou do sklípka. Všichni zkontrolovali, zda nezačalo hořet, a vystoupali nahoru. Po poledni už bylo náraziště 29. patra v plamenech, příčinou bylo vzplanutí třísek napuštěných olejem.

S aplikací Skryté příběhy se přenesete do jarního odpoledne 31. května 1892. V březohorském podzemí zuří požár a protože je většina dolů vzájemně propojena, dým a nebezpečné plyny se šíří chodbami a začínají dusit životy horníků po desítkách. O události už také ví celá Příbram a lidé se sbíhají na Březové Hory. Je mezi nimi i jeden malý kluk – Lojzík Soukup. A ten potřebuje vaši pomoc. Jeho otec, Jan Soukup, pracuje v dolech jako kočí a je jedním z těch, které požár v podzemí uvěznil. Dokážete způsobit zázrak a zachránit ho?

Trasa Marie v plamenech je součástí aplikace Skryté příběhy, se kterou můžete zábavným způsobem objevovat nová místa po celém Česku. Hra je určena především dětem od 6 do 13 let, ale spoustu zajímavých informací se o této historické události dozví i dospělí. Celá trasa zahrnuje jedenáct zastávek, měří necelých 7 kilometrů a zvládnete ji projít asi za dvě a půl hodiny. V rámci příběhu navštívíte centrum Příbrami, Březové Hory, Nový rybník i Svatou Horu.

Aplikaci Skryté příběhy si můžete zdarma stáhnout z obchodů Google Play a App Store.

Ukázka aplikace Marie v plamenech (Skryté příběhy)

2. Říše zvuků

Vysoká u Příbrami se stala na více než dvacet let druhým domovem skladateli Antonínu Dvořákovi. Našel zde všechno, co hledal – inspiraci v podobě krásné přírody i klid na práci a tvorbu. Jeho dny tu měly pravidelný řád. Ráno vstával brzy, aby mohl na procházku do lesa nebo na mši do Třebska, dopoledne komponoval a po obědě se vracel zpět do přírody. „Byl celou cestou zamlklý a natolik zaujatý svými hudebními nápady, že mnohdy ani neodpovídal na moje otázky. Často pravou rukou jakoby vyťukával na prsou nějakou melodii,“ vzpomínal později jeho syn Otakar na společné procházky.

Co kdyby však po sobě Antonín Dvořák zanechal časovou schránku s rozpracovanou skladbou, mapou a dopisem? Vžijte se do role nálezce takové schránky a následujte skladatelovy kroky ve hře Říše zvuků, ve které na vás čekají hry, hudební ukázky a poutavé příběhy. Vaším úkolem totiž bude dokončit skladbu, kterou jste našli, stejně jako to dělal sám Dvořák – procházkou po okolní krajině. Doprovázet vás bude strážce časové schránky Karel, se kterým potkáte další obyvatele Vysoké, aby se s vámi podělili o své historiky a vzpomínky.

Vybrat si můžete celkem ze tří tras – dětské, naučné a říše zvuků. Dětská trasa je určena nejmladším návštěvníkům, obsahuje plno her a vede nejbližším okolím Památníku Antonína Dvořáka. Naučná stezka představuje pětikilometrový okruh po nejvýznamnějších lokalitách spojených s Antonínem Dvořákem. Třetí režim pak návštěvníkům umožňuje jednotlivé naučné body sbírat v libovolném pořadí, a složit si tak vlastní zvukové puzzle. Lepší zážitek z aplikace budete mít se sluchátky, telefon a sluchátka si případně lze za poplatek zapůjčit také v památníku.

Aplikaci Vysoká - Říše zvuků si můžete zdarma stáhnout z obchodů Google Play a App Store.

Ukázka aplikace Vysoká - Říše zvuků

3. Vyšší princip

Před 80 lety, v nelehkém období heydrichiády, se na příbramském gymnáziu odehrála tragická událost, která vešla v obecnou známost díky povídce Vyšší princip spisovatele Jana Drdy. Tehdejší sextán Antonín Stočes listoval časopisem, ve kterém objevil fotografii Adolfa Hitlera. „To sem nepatří,“ zvolal a stránku vytrhl. Jistému horlivému spolužákovi však tento incident neunikl a celá věc se brzy dostala až na německý úřad. O pár dní později, uprostřed maturitních zkoušek, zatýká gestapo jak ředitele gymnázia Josefa Lukeše, tak sextána Antonína Stočese a jeho otce Vojtěcha.

Představte si, že se píše rok 1942 a jste studenty příbramského gymnázia. Váš spolužák Tonda Stočes už několik dní ve škole chybí a okolnosti jeho nepřítomnosti začínají být podezřelé. S geolokační mobilní hrou Vyšší princip se rozhodnete zjistit, co se s Tondou stalo. V historickém centru Příbrami na vás čeká celkem 12 zastávek s úkoly, jejichž úspěšným vyřešením získáte výsledné souřadnice závěrečného stanoviště. Na každém místě získáte nějakou důležitou informaci o svém spolužákovi, v cíli do sebe všechny části příběhu zapadnou a vy zjistíte, co se stalo s Tondou. 

Geolokační mobilní hru vyvinuli studenti příbramského gymnázia v rámci projektu Erasmus+. Aplikace funguje offline a můžete ji spustit na jakémkoliv místě v centru Příbrami. Po zapnutí GPS vás kompas zavede k nejbližšímu stanovišti s úkolem. Herní doba je přibližně dvě hodiny, všechny úkoly je možné splnit od pondělí do neděle v čase 8.00–17.00 v období letního času a 8.00–15.30 v období zimního času. Hra je dostupná také v angličtině.

Aplikaci Vyšší princip si můžete zdarma stáhnout z obchodů Google Play a App Store.

Ukázka aplikace Vyšší princip

4. V lese s lesníkem o lesu

„Brdy se zvedají nad středočeským krajem jako ostrov uprostřed moří a příboj civilizace se od věku tříští o jejich lesnaté hřbety,“ napsal brdský spisovatel a výtvarník Jan Čáka. Zdejší lesy jsou svou rozlohou skutečný unikát. Nejen samotné pohoří Brdy, ale většinu Brdské vrchoviny pokrývá největší kompaktní lesní porost v českém vnitrozemí. I proto v poslední době roste zájem o lesní pedagogiku – specializované programy o přírodě, lese a lesnictví. Různé organizace (například Vojenské lesy a statky) takové akce připravují pro školy, kroužky, dětské tábory i širokou veřejnost. Lesníci při nich provází návštěvníky přírodou učí je o lesním hospodářství a práci lesníků. 

Co kdybyste ale vyrazili do Brd na procházku s lesníkem, kterého byste měli jen pro sebe a který by vám popisoval přírodu, les, práci lesníků a cestou si k tomu vymýšlel spoustu zábavných úkolů? VLS připravily speciální trasu v mobilní aplikaci Geofun, která vám takový zážitek umožní. První brdská naučná stezka s virtuálním průvodcem Jirkou vás zavede na vrchol Třemošná v CHKO Brdy. Přímo v terénu si vyzkoušíte určovat druhy stromů a poznávat přírodní zajímavosti. Uvidíte, jak vypadají vrcholové zlomy ve stromech, a zjistíte, co jsou to oplocenky.

Naučná stezka je součástí aplikace Geofun, v rámci které si můžete zahrát celou řadu dalších geolokačních her po celém Česku. Stezka na Třemošnou začíná a končí v Orlově u Příbrami, okruh měří asi pět kilometrů a zvládnete ho absolvovat asi za dvě hodiny.

Aplikaci Geofun si můžete zdarma stáhnout z obchodů Google Play a App Store.

Ukázka aplikace V lese s lesníkem o lesu (Geofun)

Galerie článku

Blog - aplikace - hero

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
101035705_108200830808003_5290885691742157021_n118194119_1187124581662063_5174385933192366507_n116837138_584002015524312_8259671402079768831_n151419499_439285417517664_8248275082520999075_n123137442_2398338720311753_5859499789860752193_n