Léto na cestách: tipy na kempy i výlety v Brdech

Cestujete karavanem či obytným vozem? Nebo jen znovuobjevujete kouzlo kempování? Připravili jsme pro vás praktický průvodce brdskými kempy včetně tipů na výlety, abyste si svou další dovolenou mohli naplánovat v Brdech a Podbrdsku.

Auto s karavanem na silniciNaplánujte si svou dovolenou ve středních Čechách, foto: Středočeská centrála cestovního ruchu

Příbram, brána do Brd

Pokud chcete poznat CHKO Brdy v celé své kráse, skvělým výchozím bodem pro vás bude Příbram. Snadno se odtud dostanete do hlubokých brdských lesů, zároveň si můžete naplánovat spoustu pěkných výletů v okolí samotného města. Milovníky kempování určitě potěší nově zrekonstruovaný minikemp v areálu Nový rybník, který nabízí ubytování ve vlastních stanech, karavanech nebo chatkách.

Kemp se může pochlubit moderním vybavením a zázemím – pro obytné vozy a karavany je k dispozici elektřina, pitná voda, výlevka pro šedou vodu a sociální zařízení s toaletami a sprchami. Chatky mají vlastní sociální zařízení a vybavenou kuchyňku. Součástí areálu je i veřejná pračka a sušička. Kdo potřebuje zůstat v kontaktu se světem, ocení rychlé internetové připojení.

V areálu Nového rybníka v Příbrami se nachází zbrusu nový kemp, foto: Poznej Příbram

Minikemp na Nováku zaujal i ambasadory projektu CamperGuru, kteří jej zařadili do své mapy úžasných míst. Mimo jiné ocenili jeho výhodnou polohu, kemp se totiž nachází nedaleko centra Příbrami. Pěšky tak jednoduše objevíte místní turistické cíle, jako je poutní místo Svatá Hora nebo Hornické muzeum Příbram. Kousek od kempu staví také víkendová turistická linka MHD, která vás zaveze na samý okraj Brd – do Orlova a Kozičína.

Až se vrátíte z výletu, možná vám přijde vhod sauna na Nováku, kterou mohou ubytovaní hosté navštívit se slevou. Areál Nového rybníka však ukrývá celou řadu dalších zákoutí: adventure golf, hřiště pro míčové sporty, skatepark nebo inline dráhu. Večer můžete strávit u ohně nebo navštívit bistro SeZaM se skvělými špeclemi, hot dogy a burgery.

Tipy na výlety v okolí

Na nejvyšší horu středních Čech

Krásná pěší trasa plná pěkných lesních zákoutí, romantických míst, vyhlídek a nádherné přírody. Určitě se na ní nebudete nudit a zvládnou ji nejen sportovně založené dvojice, skupiny přátel a fyzicky zdatní senioři, ale i větší děti. Výlet začíná a končí v Orlově, kam se z kempu dostanete pomocí MHD.
Naplánovat výlet > 

Okolím královské Příbrami

Cyklovýlet začíná a končí přímo u Nového rybníka. Trasa vás zavede na zajímavá místa v centru Příbrami i v okolí královského horního města. Podíváte se do bývalého pracovního tábora Vojna, zavítáte do míst inspirace Antonína Dvořáka a vyhoupnete se také na okraj CHKO Brdy.
Naplánovat výlet > 

Rožmitálsko obklopené lesy

Další oblíbenou lokalitou je Rožmitálsko. Doslova na dohled od Padrťských rybníků a vrcholu Třemšín, téměř uprostřed brdských lesů, leží Kemp Brdy Věšín. Ubytovat se tu můžete v chatkách nebo v pokojích v hlavní budově. Kemp se může pochlubit i restaurací s velkou zastřešenou terasou. Součástí rozsáhlého areálu je také bazén, klubovna, party stan a několik hřišť – na volejbal, nohejbal, beach volejbal, basketbal či malý fotbal.

Pokud cestujete s dětmi, pak se vám bude líbit nedaleké, nově rekonstruované rekreační středisko Sobeňák. Během roku tu probíhají letní tábory nebo školy v přírodě, naplánovat si tu lze ale i rodinný pobyt. Bydlet budete ve zděných budovách nebo chatkách, obklopeni krásnou přírodou brdských lesů. Velkým lákadlem je přilehlý rybník, kde se můžete vykoupat nebo se projet na lodičce.

Pokud se vydáte na Rožmitálsko, můžete bydlet doslova uprostřed lesů, foto: Kemp Brdy Věšín

Za netradičními zážitky se vydejte do kempu Dlouhá Míle u Rožmitálu pod Třemšínem, který nabízí ubytování v samostatném bungalovu, karavanu a v mobilních domech, takzvaných mobilheimech. Jejich součástí je i kuchyňka a sociální zařízení. Pokud přijdete vlastním obytným automobilem, kemp je vybaven stojany s přípojkami vody a elektřiny, nachází se tu i sběrné místo pro nakládání s odpady. Ubytování je samozřejmě možné i ve vlastních stanech, všichni hosté si v kempu navíc mohou uschovat jízdní kola a další sportovní vybavení. Za návštěvu stojí i zdejší grill bar, určitě ochutnejte vyhlášené burgery!

Mimořádnou zajímavostí zdejšího kempu je pak vlastní astronomická pozorovatelna. Oblast jihozápadních Brd slibuje skvělé podmínky pro sledování noční oblohy a v kempu vám rádi zapůjčí i hvězdářský dalekohled.

Tipy na výlety v okolí

Za králem brdských lesů

Pokud jste v jižních Brdech, pak je snad až povinnost navštívit horu, kterou Jaroslav Vrchlický nazval králem brdských lesů. Cesta, kterou doporučujeme, vám ovšem přiblíží celou tuto krásnou krajinu, dá nahlédnout do její pohnuté historie a samozřejmě si vychutnáte zdejší kouzelnou přírodu.
Naplánovat výlet > 

Z Rožmitálu k Padrťským rybníkům

Pohodový cyklistický výlet vás zavede z Rožmitálu pod Třemšínem k Padrťským rybníkům – ikonám Brdské vrchoviny. Trasa vede převážně po asfaltových a zpevněných cestičkách. V Rožmitále pod Třemšínem nevynechte návštěvu Podbrdského muzea a Cvokařského muzea, které vám přiblíží tradice zdejšího kraje.
Naplánovat výlet > 

Léto u Berounky

Nejlepší léto je u řeky. Proto si část svých výletů naplánujte i v okolí Berounky! Když vás přestane bavit lenošení u vody, stačí vystoupat na nedaleké Hřebeny – trochu zapomenutou část brdských lesů, která leží jen pár kilometrů za Prahou. Za prvorepublikovu výletní atmosférou se vydejte do Řevnic. Zdejší Kemp Řevnice má dlouholetou historii a nabízí ubytování v chatkách a maringotkách vybavených WC i sprchou. Maringotky mají i kamna na dřevo, a tak v nich lze pobývat celoročně.

Ubytovaní hosté mohou využít prostornou společnou kuchyň, jídelnu a společenskou místnost. Večer si můžete zpříjemnit u ohně, součástí areálu jsou totiž i dvě grilovací místa a velké ohniště. Nechybí ani dětský koutek a pískoviště, venkovní posilovna, kolárna, a dokonce i půjčovna paddleboardů.

V Řevnicích se můžete ubytovat v chatkách nebo maringotkách, foto: Kemp Řevnice

Jestli cestujete s karavanem nebo obytňákem, pak si vás získá Autocamp Dobřichovice. Udržovaná travnatá plocha přímo u Berounky, s krásným výhledem na dobřichovický zámek, pojme až patnáct vozidel. Spousta místa se tu najde i pro stany. Po celé louce se nachází zastřešené altány, lavičky a několik ohnišť, budete tu mít k dispozici také čisté, nově postavené sprchy s umývárnami. V kempu se můžete ubytovat i v chatkách a maringotkách.

Když zrovna nebudete na výletu v Brdech, oceníte všechny aktivity, které kemp v Dobřichovicích ukrývá: petanque, volejbal, ruské kuželky, dětské hřiště, molo na koupání. Využít lze i služeb místní vodácké půjčovny, která vám poskytne kompletní vybavení na vodu – třeba pro váš jednodenní výlet na lodi ze Srbska do Dobřichovic.

Tipy na výlety v okolí

Na Babku

Z Řevnic si můžete naplánovat pěkný pěší výlet na skalnatý vrchol Babka, odměnou vám budou nádherné výhledy do okolí. Ne náhodou tudy vedla první značená cesta KČT v Brdech. Ze skalantého vrcholu se otevírá jedinečný pohled na střední a severozápadní Brdy, ale také křivoklátské lesy a České střehodoří.
Naplánovat výlet > 

„Hřebenovkou z Dobřichovic“

Pokud budete ubytovaní v okolí Dobřichovic nebo Řevnic, určitě se na kole vydejte na vrcholky Hřebenů. Jejich hluboké lesy, protkané asfaltovými silnicemi a cestami, jsou cyklistickým rájem. Cestou uvidíte třeba Černolické skály, zámek Svinaře, poutní areál Skalka nebo zámek Mníšek pod Brdy.
Naplánovat výlet > 

Galerie článku

Naplánujte si svou dovolenou ve středních Čechách, foto: Středočeská centrála cestovního ruchu Kemp Nový rybník, Příbram Kemp Řevnice Kemp Brdy Vešín

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
114585166_584545945586217_7264393685814005575_n153261297_412836309818395_7876324773890617709_n131416751_327730321521720_5336912392597021822_n143174621_870474600162582_6335263034482339805_n121694129_664744387761129_2300596340211070466_n