Rodiče doporučují: kam na výlet do Brd s kočárkem?

Ať už vás lákají hluboké brdské lesy, nebo malebná podbrdská krajina, ani s dětmi a kočárkem se nemusíte vzdát svých oblíbených výletů. S autorkou instagramového profilu @vandrujemsemmou jsme vybrali sedm nejzajímavějších tras, které můžete v Brdech a na Podbrdsku podniknout.

Jaro v BrdechS kočárkem se můžete bez obav vydat i do srdce CHKO Brdy, foto: Michaela Fialová Rozšafná

Lesní terén, který na horském kole nepředstavoval žádný problém, se s kočárkem najednou stane nepřekonatelnou překážkou. I s dětmi se můžete vydat na svá oblíbená místa, jen je potřeba do přípravy přidat trochu více plánování. Výlety do Brd a Podbrdska, které zvládnete absolvovat s kočárkem, jsme proto vybrali ve spolupráci s Michaelou Fialovou Rozšafnou, maminkou a autorkou instagramového profilu @vandrujemsemmou. Na něm sdílí své tipy, zkušenosti a zážitky z cest a výletů, které podniká se svými dcerami, Emmou a Natálkou.

„Výlety s kočárkem a turistika je pro mě nejpříjemnější část života s dětmi. Jsme venku, poznáváme krásná místa, vyprávíme si o přírodě… Instagram je takové moje vlastní osobní fotoalbum nebo také časopis, který třeba může i inspirovat ostatní rodiče, které nebaví s dětmi sedět doma,“ říká.

Rozmanitá krajina Brd a Podbrdska má navíc tu výhodu, že si snadno vyberete mezi různými typy výletů – ať už vás láká náročnější trasa v hlubokých brdských lesích, nebo spíš pohodová vycházka středním Povltavím. „Bydlíme na Dobříši a výlety do Brd milujeme. Přestože jsme už prošli spoustu tras, pokaždé tu najdeme něco nového. Po pěkném turistickém výletu si rádi dopřejeme i nějaké občerstvení v podbrdských obcích a městech. Nabídka je stále širší a širší a většina míst je přizpůsobena i dětem,“ doplňuje Michaela.

1. Z Orlova na hřeben Třemošné

Pokud chcete i s dětmi poznat rozmanitou krásu středních Brd na pár kilometrech, naplánujte si nenáročný okruh z Orlova u Příbrami. Trasa vás zavede na krásný zalesněný hřeben Třemošné i k Pilskému rybníku, největší vodní nádrži v Brdech. „Stoprocentní zastávkou je velká obora s jeleny u rozcestí U Slaniny a také odpočinkové místo u Pilské nádrže. Děti budou mít radost i ze setkání s Fabiánem, vládcem Brd, na parkovišti v Orlově,“ dodává Michaela.

Nenáročná cesta vede hlavně po zpevněných komunikacích, pouze její závěr z hřebene do Orlova tvoří poměrně příkrá lesní cesta – proto doporučujeme trasu absolvovat spíše s terénním kočárkem.

2. Do srdce CHKO Brdy

S dobrým vybavením – a trochou fyzické zdatnosti – se nemusíte bát ani cílů, které leží v samém srdci CHKO Brdy. A to ani bývalé dopadové plochy Jordán, na níž se nachází slavný pěchotní srub CE Jordán (zvaný Benešák) známý například z filmu Obecná škola. Z další betonové pozorovatelny, stojící jen o pár metrů výše na vrcholu Houpák, se otevírá snad nejkrásnější výhled v Brdech. Když počasí přeje, dá se spatřit i Ještěd a Krkonoše se Sněžkou, Klínovec v Krušných horách nebo vrcholky Novohradských hor.

Celá trasa vede po zpevněné cestě. „Na Houpák jsme šli s kočárkem z Obecnice i z druhé strany od Zaječova (Dolní Kvaň). Z obou stran jsme došli, ale druhá varianta je pro kočárek lepší, snazší... Z Obecnice je nezbytný terénní kočárek a nechoďte tudy po větším dešti.“

3. Údolím Lipižů

S kočárkem můžete objevovat i nekonečné lesy brdských Hřebenů. Jeden z nenáročných a mimořádně půvabných výletů začíná kousek za Dobříší. Vede údolím s podivným a tajemně znějícím názvem – Lipiž – podél obory Aglaia, nejstarší obory dobříšských lesů. „Jde o krásnou a pohodovou cestu, kterou chodíme s kočárkem s mladší dcerou i se starší tříletou dcerou pěšky skoro denně. V Brodcích se děti pokochají pohledem na koně a poníky, o zhruba půl kilometru dál po modré značce je čeká i druhá zvířecí zastávka – ohrady plné oveček.“

Výlet se dá snadno i prodloužit, stačí z rozcestí Pod Židovým paloukem pokračovat dále po žluté značce a dojít až k bývalé hájovně Knížecí Studánky. „Když uhnete z trasy, není to pak daleko do příjemné restaurace na okraji lesa s názvem Krmelec Vlaška. S dětmi se sem nebojte, je tu veliké hřiště a určitě se zabaví,“ doporučuje Michaela.

4. Z Mníšku pod Brdy přes Skalku a Kytín

Jen pár kilometrů za Prahou leží malebný Mníšek pod Brdy. Trasa, která v tomto městečku začíná i končí, zavede k jedné ze zdejších dominant – do barokního areálu Skalka s kostelíkem sv. Máří Magdaleny, klášterem, poustevnou a křížovou cestou. Za cestu do kopce budete odměněni krásným výhledem, klidnou atmosférou i stánkem s občerstvením.

Po červené „hřebenové“ turistické značce pokračujte lesem přes rozcestí U Červeného kříže až do obce Kytín. „S dětmi tu určitě nevynechte super dětské hřiště a setkání se zdejším rodákem – literárním hrdinou Kájou Maříkem,“ doplňuje Michaela. Z Kytína se po cyklostezce vrátíte zpět do Mníšku pod Brdy. Celá trasa vede po zpevněné asfaltové cestě.

5. Fabiánova naučná stezka

Seznamte děti s Fabiánem, dobrým duchem brdských lesů, a vezměte je na procházku po Fabiánově naučné stezce v Řevnicích. Na třinácti zastaveních se zábavnou formou seznámíte s řevnickou historií, zajímavostmi a jedinečnými přírodními úkazy v okolí města. Podíváte se do lesů na úpatí Hřebenů, na stezce potkáte i několik odpočívadel a pěkným výhledů na Řevnice.

Stezka je vhodná rodiče s dětmi, můžete se na ni vydat i s kočárkem. Protože se však jedná o lesní cestu, na některých místech budete možná muset překonat náročnější terén.

6. Na rozhlednu Veselý vrch

Za návštěvu stojí i střední Povltaví. Půvabnou zvlněnou krajinu s kaňonem Vltavy a vzdálenými Brdy si nejlépe prohlédnete z rozhledny Veselý vrch, kam vede další z krátkých pohodových výletů. „Je to moc hezká a nenáročná procházka, kterou můžete absolvovat i s terénním kočárkem a ujdou ji také malí turisté. Kousek od parkoviště v Mokrsku je navíc dětské hřiště,“ připomíná autorka instagramového profilu @vandrujemsemmou. 

„Doporučujeme výlet spojit také s druhou vyhlídkovou věží v této oblasti, a to Drtinovou rozhlednou. Rozhledy do okolí, které vám za pěkného počasí představí i vzdálené šumavské vrcholky, jsou více než parádní.“ Po cestě se určitě také zastavte ve skanzenu v nedaleké Prostředí Lhotě. Pokud naopak pojedete na jih, nevynechte návštěvu Zooparku jelení Homole, kde se bude líbit vám i vašim dětem.

7. Městský okruh Hořovice

Bez obav se pak můžete vydat s kočárky do podbrdských měst. Nenáročná trasa po Hořovicích zabaví všechny, kdo se zajímají o historii, památky, ale mají rádi také přírodu – kromě zámku a historického centra trasa vede i přes klidný lesopark Dražovka. „V Hořovicích doporučujeme navštívit také zdejší zámecký park. Občas v něm dělají i různé úkoly a soutěže pro děti, za všech okolností si v něm ale zpříjemníte čas a děti se pěkně vyběhají,“ říká Michaela. Na děti myslí i samotný zámek Hořovice, součástí stálé expozice je výstava her a hraček malých aristokratů.

Podobně pohodový výlet na vás čeká i v Rožmitále pod Třemšínem. Nezapomeňte se pak zastavit v Podbrdském muzeu, děti se tu vyřádí v hracím koutku, potěžkají si meč a převléknou se za princeznu nebo rytíře. Venku je pak pro ně připraveno hřiště a vyhlídkový maják.

Galerie článku

Blog - kocarek - hero

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
119736965_341439530389001_5326322143378511692_n122126720_419304709424720_8613151626875014145_n104666598_316731419356668_3204166301568339724_n121598318_105119728044071_1359054744179212143_n132833935_1103586153446751_1420238286066069736_n