7 tipů, jak si užít konec léta v Brdech

Počasí pořád přeje pěším i cyklistickým výletům, většina turistických cílů zůstává otevřena. Krajina se navíc mění před očima, a tak toho můžete vidět a zažít ještě víc než jindy. Přijeďte si užít konec léta do Brd! Přinášíme vám spoustu nápadů, co všechno podniknout.

Jaro v BrdechUžijte si konec léta v Brdech, počasí pořád přeje pěším i cyklistickým výletům

1. Obdivujte brdská vřesoviště

Tahle podívaná se nenaskytne nikde jinde v Česku. Vždy na konci léta Brdy zaplaví nezaměnitelná fialová barva – to když rozkvetou vřesoviště na bývalých dopadových plochách Tok a Jordán. Snadno si tu najednou budete připadat jako ve Skotsku, zejména jakmile zdejší krajinu ticha navíc přikryje mlha babího léta. Zrodu takto rozsáhlých vřesovišť, největších ve střední Evropě, však zásadně napomohla přítomnost armády. Dopady munice a požáry, které na vykácených plochách vznikaly, zanechaly pro vřes naprosto ideální podmínky – chudou, kyselou a často narušovanou půdu. Ne náhodou se jedná o ochranářsky nejcennější lokality v CHKO Brdy, a to pro výskyt řady vzácných druhů živočichů a rostlin. Aby se vřesoviště zachovala i po odchodu vojáků, musí se dodnes udržovat kontrolovaným hořením.

Pokud se chcete o zdejší přírodě dozvědět více, určitě si projděte nově otevřenou Naučnou stezku Tok, která vás provede okolím nejvyššího brdského vrcholu. Pěšky se k těmto vřesovištím snadno dostanete z Orlova nebo Obecnice u Příbrami (inspirovat se můžete naším výletem Dělostřelecká), na kole zvolte za svůj výchozí bod obci Zaječov na Hořovicku (začíná zde i naše trasa Brdská horská prémie).

Vřesoviště na bývalé dopadové ploše JordánBrdská vřesoviště patří k největším ve střední Evropě, foto: Vladimír Holan

2. Vydejte se za kulturou

Využijte hezkého počasí a vydejte se za kulturou, která se často odehrává přímo pod širým nebem. Na některé památky vás zavede Středočeské kulturní léto. V Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě na konci srpna ožije Iliada, moderní divadelní adaptace největšího eposu všech dob. Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše zase na září připravuje koncert etnické hudby – jako vzdání holdu sběrateli gramodesek Karlu Čapkovi.

Zážitkem pro vás jistě bude i návštěva lesních divadel. V Podlesí u Příbrami chystají na první zářijový víkend rodinnou akci Fabiánovo brdské odpoledne, kde se díky interaktivní stezce a divadelnímu představení seznámíte s vládcem Brd. Na stejném místě také zahraje příbramské divadlo oblíbenou hru Jak jsem vyhrál válku. Netradiční večer slibuje i lesní divadlo v Řevnicích, kde se začátkem září uskuteční koncert Komorní pardubické filharmonie.

Navštívit můžete také celou řadu kulturních akcí, které v podbrdském kraji patří již k tradičním. Jednou z nich je Hradozámecká noc, která představuje památky v netradiční době a s netradičním programem. Letos si doprovodný program, jako jsou oživené prohlídky, připravil zámek Březnice, zámek Hořovice, zámek Mníšek pod Brdy a hrad Točník. K oblíbeným akcím patří také Příbramská svatohorská šalmaj, dobová slavnost hudby, tance, divadla a lidových řemesel, která se uskuteční začátkem září.

Příbramská svatohorská šalmajPříbramská svatohorská šalmaj patří k tradičním akcím, foto: Luboš Toman / Městské kulturní centrum Příbram

3. Navštivte pohádkové hrady a zámky

I když léto pomalu končí, návštěvnická sezona na mnoha turistických cílech pořád trvá. Využijte toho a vydejte se na podbrdské hrady a zámky. Některé mají otevřeno třeba už jen o víkendech, proto si vždy raději zkontrolujte aktuální návštěvní dobu, než se na ně vydáte. Do konce září můžete například navštívit francouzský park zámku Dobříš se zrekonstruovanou oranžerií, ve které nově najdete Galerii Emilie a Zdeňka Milerových a expozici vody a tajuplného lesa. Do září je otevřen i hrad Žebrák nedaleko Hořovic, do října také sousední hrad Točník. Stejně dlouho bude přístupný zámek Hořovice a zámek Březnice. Zámek Mníšek pod Brdy má otevřeno až do nového roku.

Na návštěvníky se stále těší i muzea. Výjimkou není Hornické muzeum Příbram, největší muzeum svého druhu v Česku, stejně jako jeho pobočky Památník Vojna v Lešeticích u Příbrami, Muzeum zlata v Novém Kníně a Muzeum Špýchar v Prostřední Lhotě. Otevřeno bude mít i Městské muzeum Dobříš se svými expozicemi věnovanými historii města a zdejší rukavičkářské výrobě, a Muzeum Hořovicka a Muzeum Žebrák, pobočky berounského Muzea Českého krasu. Na stálou expozici i sezónní výstavy láká Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem, nedaleké Cvokařské muzeum vám pak přiblíží tradici železářství na Podbrdsku.

Zámek DobříšJedna ze stálých expozic zámku Hořovice je věnována i hrám a hračkám malých aristokratů

4. Naplánujte si pouť

Lákalo vás vždycky utéct před civilizací, rutinou a každodenností? Jen tak si sbalit batoh, obout pohodlné boty a vydat se vstříc neznámé cestě? Možná ten správný okamžik nastal právě teď. Stále více lidí si uvědomuje, že návrat ke způsobu cestování našich předků nabízí neobyčejnou sílu pro život a možná i odpovědi na nezodpovězené otázky. I proto poutnictví v dnešních dobách zažívá renesanci. 

Na území Podbrdska mají poutě dlouhou historii – zejména díky Svatá Hoře, která je dodnes jedním z nejvýznamnějších mariánských poutních míst v Česku. Tato obdivovaná barokní perla se v minulosti stala místem mnoha zázraků, pro které se proslavila po téměř celém světě. První poutníci sem mířili už ve 14. století, a to za zázračným pramenem. Od 17. století byly poutě vedeny k sošce Panny Marie Svatohorské, kterou podle pověsti vyřezal sám první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Druhé významné poutní místo představuje barokní areál Skalka v Mníšku pod Brdy. Malebné místo tvořené kostelíkem, klášterem, poustevnou a křížovou cestou shlíží na Mníšek pod Brdy už od konce 17. století. Už tehdy se velmi rychle stalo oblíbenou zastávkou při pouti z Prahy na Svatou Horu v Příbrami. A samy poutě na toto místo mají už více než dvousetletou tradici.

Po celém Podbrdsku je rozeseto mnoho dalších duchovních míst – Maková hora ve Smolotelích, klášter Zaječov nedaleko Hořovic, kostel Povýšení sv. Kříže v Rožmitále pod Třemšínem nebo kostel sv. Barbory v Pročevilech. Inspirovat se můžete například v nově vydané brožuře Cestujte pěšky jako kdysi naši předkové, která vás zavede na významná poutní místa Berounska a Brd a Podbrdska.

Barokní areál SkalkaPodbrdsko ukrývá řadu významných poutních míst i nenápadných kostelů a kapliček

5. Šlápněte do pedálů

Říká se, že Brdy jsou nejkrásnější na kole. A něco na tom bude! Díky kolu totiž zvládnete navštívit více míst během jednoho dne, a poznat tak Brdy v celé své pestré kráse. Koncem léta už jsou navíc teploty příjemnější a brdské lesy prázdnější. 

Pokud chcete vidět to nejhezčí z Brd během jedné vyjížďky, inspirujte se naším výletem Na bunkry na Jordánu a na vrchol středních Čech. Svou délkou, a především převýšením, se jedná o poměrně náročnou trasu – nicméně výhledy, kterých se vám cestou dostane, všechnu námahu snadno vynahradí. A jestli si na takový výkon zatím netroufáte, do srdce brdských lesů vás zavede pohodovější trasa z Rožmitálu pod Třemšínem k Padrťským rybníkům. Skutečným cyklistickým rájem jsou pak brdské Hřebeny, jejichž hluboké lesy protíná mnoho asfaltových silnic – zavede vás k nim „Hřebenovka“ z Dobřichovic. S kolem nezapomeňte navštívit ani Podbrdsko. Díky trase Za Dášenkou do Staré Huti pochopíte, proč si zdejší krajinu zamiloval Karel Čapek. A za malebnou zvlněnou krajinou se vydejte do Březnice, kde na vás čeká Jihočeská ochutnávka.

Další tipy na cyklistické výlety najdete na našem webu.

Cyklisté u vyhlídky Jindřichova skálaDíky spleti mnoha asfaltových cest jsou Brdy doslova rájem cyklistů

6. Objevte naučné stezky

Pokud máte rádi výlety, při kterých se zároveň něco nového dozvíte, navštivte některou z mnoha naučných stezek. Takový výlet si užije celá rodina! V Řevnicích se například seznámíte s Fabiánem, vládcem brdských lesů. Zdejší Fabiánova naučná stezka vás provede po městě a okolních lesích a na třinácti zastaveních se zábavnou formou dozvíte více o řevnické historii a přírodních zajímavostech v okolí. Dětem se bude líbit i Tušílkova stezka, která vás zavede do obce Tušovice na Březnicku, kde se vydáte po stopách místního skřítka Tušílka.

Díky některým naučným stezkám se i vy sami dozvíte něco nového – nebo si připomenete události, na které by se nemělo zapomínat. V Lešeticích u Příbrami se vydejte Po stopách politických vězňů. Krátký okruh v okolí Památníku Vojna, někdejšího komunistického pracovního tábora, představuje konkrétní místa a příběhy politických vězňů. Zvolit můžete i delší variantu a do Lešetic přijít z Příbrami. S nedávnou historií vás seznámí i Naučná stezka Petráčkova hora, která začíná a končí ve Vacíkově nedaleko obce Hvožďany. Zajímavostí se tato oblast stala v době, kdy zde byla zamýšlena těžba zlata, ale po výrazném odporu veřejnosti se tento záměr neuskutečnil.

Další tipy na zajímavé naučné stezky najdete na našem webu.

Informační panely na naučné stezceNaučné stezky jsou skvělým tipem na výlet pro celou rodinu, foto: Kamila Kohoutová

7. Zažijte toho víc

Máte pocit, že se za jeden den nedá stihnout všechno? Využijte blížících se státních svátků, naplánujte si v Brdech prodloužený víkend a zažijte toho víc.

Pokud na výlet pojedete autobusem nebo vlakem, bude se vám do Brd cestovat ještě o něco snadněji. Až do konce října totiž každou sobotu a neděli z Prahy vyráží (přes Příbram a Březnici) do Blatné a zpět speciální cyklistický vlak. Přímo k brdským lesům se jednoduše dostanete i z Příbrami, odkud jezdí turistická linka MHD až do poloviny září. Autobus staví na vlakovém a autobusovém nádraží tak, aby navazoval na dálkové spoje. Cyklisté mohou navíc využít bezplatnou přepravu jízdních kol.

Abyste si výletování opravdu užili, připravila pro vás Turistická oblast Brdy a Podbrdsko návštěvnickou knížku, s níž můžete čerpat slevy a bonusy na zajímavých turistických místech. Stačí navštívit jeden z vybraných turistických cílů, zakoupit si plné vstupné a knížku získáte zdarma. Čeká vás v ní 21 slev a kuponů, jejichž výhody můžete okamžitě začít čerpat při návštěvě dalších míst.

Návštěvnická knížka TO Brdy a PodbrdskoS návštěvnickou knížkou poznáte nová místa a zároveň ušetříte

Galerie článku

Blog - hero

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
128467450_379649739770400_9115088655133460545_n100925886_548680679176021_3878942314220488300_n106483113_709418732953321_2619836394134207087_n146953595_1662597043922602_6607472452839485425_n118662463_672895510244133_7732611010069390995_n