Nejhezčí místa v Brdech podle známých instagramerů

Chystáte se během léta navštívit Brdy? Jenže kde začít a co nevynechat? Zeptali jsme se  těch nejpovolanějších – brdských instagramerů a instagramerek. Kromě neopakovatelných zážitků si z Brd a Podbrdska odvezete i skvělé fotky. 

Brdy představují ideální volbu pro každého, kdo se rozhodne vydat za odpočinkem do přírody. Zelené plíce středních Čech, nekonečné moře lesů protkané menšími asfaltovými cestami, tichá místa, kde se zastavil čas, střípky vojenské minulosti, hornická tradice i řada romantických hradů a zámků – to vše je oblast zvaná Brdy a Podbrdsko.

Pokud se však do této oblasti chystáte poprvé, může být docela těžké přijít na to, jaká místa nevynechat. Zajímavé cíle najdete třeba v našich nových průvodcích, všechny zajímavé cíle se nachází na tomto webu, inspirovat se můžete i naším Instagramem. A nebo si nechat poradit od těch, kteří znají Brdy nejlépe – od zdejších fotografů a fotografek. Zeptali jsme se jich, jaká místa by doporučili navštívit těm, kteří se do Brd chystají poprvé. 


1. Třítrubecké údolí 
(@camomilla1919)

„Jedna z nejkrásnějších tras, které znám, vede ze Strašic ke Třem trubkám. Podél celé cesty se klikatí nádherný potok, ke kterému neustále odbíhám. Buď fotit, kochat se, nebo si osvěžit nohy,“ říká instagramerka @camomilla1919. Třítrubecké údolí patří skutečně k těm nejkouzelnějším místům, která můžete v Brdech navštívit. Kromě Klabavy a křišťálově čistého Třírubeckého potoka se tu stéká řada větších či měnších potoků. Hluboké lesy pokrývají většinu vrcholů, které temné údolí utvářejí – z některých je však stále pěkný výhled do krajiny. 

„V cíli čeká malebný lovecký zámeček. Kdo si chce dát do těla, může pokračovat až k Padrťským rybníkům, doporučuje @camomilla1919. Právě Tři trubky se mohou stát dobrým orientačním bodem pro ty, kteří se chtějí vydat hlouběji do brdských hvozdů, nebo cílem pro ty, kteří se budou chtít pohodlně vrátit zase zpátky do Strašic.

„Nejkrásnější trasa, co jsem v Brdech šla, vede ze Strašic na Tři trubky.“ Foto: @camomilla1919 

 

2. Klobouček (@tomaskracalik)

„Je to jedno z nejoblíbenějších míst místních lidí, kteří se sem vždycky rádi vrací,“ vysvětluje @tomaskracalik, proč by návštěvníkům Brd doporučil začít právě na  Kloboučku. Jedná se o vrchol s nadmořskou výškou sedm set metrů a patří k tomu nejzajímavějšímu, co můžete v Brdech navštívit. Nacházejí se tu prastaré porosty suťových lesů s velmi bohatou dřevinnou skladbou, a to v těžkém terénu, na prudkém svahu, skalách a suti. Pod Kloboučkem se rozhléhá lesní louka se solitérními stromy uprostřed.

Okolí Kloboučku působí velmi mysticky, zejména v době jarních a podzimních mlh. „Napomáhá tomu i skutečnost, že na tomto místě, před mnoha desítkami let, stávala hájovna, která nesla název po tomto skalním útvaru, doplňuje @tomaskracalikJeště dnes je vidět v kamenitém terénu pracně vybudovaná příjezdová cesta, nahoře s možností zaparkování povozů. Pozůstatky zemních prací, nacházející se nad myslivnou, naznačují sklepy či krechty.

Mystičnost Kloboučku oceníte nejenom v podzimních mlhách. Foto: @tomaskracalik 

 

3. Jindřichova skála (@vladimir.holly)

„Často doporučuji Jindřichovu skálu. Jedná se o skalní vyhlídku, která je kousek od auta a cesta na ni není náročná,“ popisuje instagramer @vladimir.holly a hned dodává, proč je mu zrovna tato část Brd blízká: Ten výhled poměrně jasně charakterizuje o čem tahle krajina je: kopce a nekončící les. Prostě ideální ochutnávka brdské přírody.“ Právě zdejší mrazový srub patří k nejmohutnějším ve Středních Brdech – až dvacetmietrové kolmé stěny spadají do údolí Červeného potoka. Na úpatí skály se rozkládá suťoviště a veliké kamenné moře.

„A pokud se vám odtud Brdy zalíbí, z vyhlídky rovnou koukáte na další možné pokračování svého výletu, na zříceninu hradu Valdek, doporučuje @vladimir.holly. Ke zřícenině tohoto nejmohutnějšího brdského hradu je to opravdu kousek. Od 17. století byl hrad považován za pustý a inspiroval k tvorbě například Karla Hynka Máchu či Boženu Němcovou, navštívil jej Josef Jungmann a řada dalších osobností.

Občas se mě někdo ptá, kam vyrazit do Brd. Já často doporučuji Jindřichovu skálu. Foto: @vladimir.holly

 

4. Plešivec (@_michaela.duskova_)

„Kdybych měla vybrat jedno místo, nejblíže mému srdci je Plešivec. Je to neuvěřitelně kouzelné místo. Takové energické,“ říká @_michaela.duskova_. A není divu. Právě tato hora, které se dostalo také přízviska „Brdský Olymp“, vždy přitahovala pozornost. V prehistorické době se na jejím temeni nacházelo rozsáhlé hradiště. Mohutná kamenná moře a suťoviště na jejích svazích byla využívána i k těžbě kamene, skrývali se v nich však i loupežníci a svá oblíbená místa tu má i vládce Brd, duch Fabián.

„Malá skála pod Plešivcem nebo Fabiánova zahrádka jsou také úchvatná místa,“ vyjmenovává instagramerka @_michaela.duskova_. Nejenom samotný vrchol tedy stojí za návětěvu. Celý Plešivec ukrývá nádherné výhledy, mohutné a romantické skály a pěkná zákoutí, Smaragdové jezírko v jednom z bývalých lomů, mohutný viklan, ale i řadu pěkných studánek a lesy plné hub.

„Na Plešivci jsem byla nesčetněkrát. Snad všechny cesty nahoru jsou dechberoucí. Foto: @_michaela.duskova_

 

5. Vyhlídky nad Černošicemi a Řevnicemi (@davvanc)

Hřebeny, tato „pražská“ část Brd, jsou v mnohém velmi podobné lesům, které se nacházejí v samotné chráněné krajinné oblasti. S tím rozdílem, že se sem jednoduše dostanete z hlavního města. Díky údolí, které tu svírá Berounka, je z mnoha míst krásný výhled do široké krajiny. Nad Černošicemi, Dobřichovicemi a Řevnicemi jich je nepočítaně. 

„Jakmile dojdete na vyhlídku nad Černošicemi, otevře se pod vámi údolí vedoucí od Radotína přes Zbraslav až po Černošice. Krásný výhled je ve kterémkoliv ročním období, nicméně nejlepší bývá při podzimním východu slunce, kdy nad klikatící se Berounkou tvoří mlhy a s vycházejícím sluncem tvoří neuvěřitelnou scenérii,“ popisuje @davvancČlověk pak zapomene, že se pohybuje pár kilometrů od Prahy a naplno si vychutná tu nádheru.

Člověk tady rychle zapomene, že se pohybuje pár kilometrů od Prahy. Foto: @davvanc 

Galerie článku

Brdy - vladimir

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
123187779_652310888818954_4695921201928182458_n149085079_751028178951630_4998546336299782294_n124052316_3324276421031342_5463297908689303701_n103979754_144618663897355_4504688568029777840_n141927520_110666914323092_9203127572331844214_n