5 nápadů, co v zimě podniknout v Brdech, když není počasí na běžky

Na běžky to zatím nevypadá? Nevadí, v Brdech a na Podbrdsku na vás čeká spousta zážitků, i když počasí zrovna nepřeje zimním sportům. Připravili jsme několik tipů na muzea, galerie, památníky, zábavní parky, divadla či kina, které můžete navštívit i během zimních víkendů.

1. Navštivte výstavu nebo muzeum

Součástí výstavy Olovo v příbramské galerii je i zvon odlitý sochařem Martinem Zetem, foto: Martin Andrle

V samém srdci Příbrami nevynechte návštěvu Galerie Františka Drtikola Příbram. Vedle stálé expozice věnované zdejšímu rodákovi a významnému českému fotografovi Františku Drtikolovi se zde koná řada krátkodobých výstav – v současnosti jde například o výstavu Olovo, která představuje netradiční olověné artefakty sochaře Martina Zeta. Nedaleko galerie se pak nachází Dům Natura, mezi jehož expozice patří například výstava obojživelníků a plazů (jediná svého druhu ve střední Evropě) nebo výstava věnovaná CHKO Brdy. Najdete tu i druhé největší muzeum lišajů na světě. A co by to bylo za výlet do Příbrami bez návštěvy Svaté Hory? Kromě samotné prohlídky si projděte i Svatohorské poutní muzeum, zcela nově a moderně zpracovanou expozici, které přibližuje historii Svaté Hory, poutnické tradice, zvyky a zajímavosti.

Přes zimu (pouze ve všední dny) je otevřeno i Muzeum Dobříš, které svým návštěvníkům přibližuje místní tradici rukavičkářství, historii města, historii Židů na Dobříši, historii vodohospodářství a obsahuje také expozici významného dobříšského rodáka Ludvíka Kopáčka. O víkendu pak můžete navštívit například zámek Mníšek pod Brdy, kromě běžných prohlídek reprezentativních místností i soukromých pokojů tu pravidelně probíhají i speciální pohádkové prohlídky určené dětem.

2. Zažijte trochu adrenalinu

Jeskyně TEPfactoru je plná úkolů a výzev foto: TEPfactor

Návštěvy galerií a muzeí nejsou nic pro vás? Nedaleko Nového Knína, v obci Chotilsko, najdete celoročně otevřený zábavní park TEPfactor, českou verzi pevnosti Boyard. Ať už do svého týmu přizvete rodiče, kamarády nebo kolegy z práce, prověříte zde týmového ducha a svoji zručnost, sílu, logiku a trpělivost. V zákoutích pirátské jeskyně na čeká 25 úkolů, jejichž splnění vás možná dovede až k truhlici s pirátským pokladem. A pokud by vás lákalo skutečně adrenalinové dobrodružství, na vlnách Slapské přehrady můžete vyzkoušet zcela novou aktivitu. Organizátoři ji přezdívají „horská dráha na vodě“ a po zimní přehradě vás provezou speciálním člunem o výkonu 300 koňských sil.

Zajímavým způsobem, jak poznat Brdy a Podbrdsko z trochu jiného úhlu pohledu, představují vyhlídkové lety startující z Letiště Příbram. Zimní krajina navíc z ptačí perspektivy vypadá úplně jinak. Vyhlídkové lety se konají celoročně, jediným omezením může být nepříznivé počasí.

3. Poznejte životy podbrdských osobností

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami je otevřený i v zimě, foto: Lukáš Kozohorský

Romantická podbrdská krajina se na více než dvacet let stala druhým domovem Antonínu Dvořákovi. Přestože tento významný český hudební skladatel jezdíval Vysokou u Příbrami především v létě, zdejší Památník Antonína Dvořáka je veřejnosti otevřen celoročně, a to i o víkendech. Až do jara tu můžete navštívit výstavu Vodníci, která ukazuje, jak v posledních dvou staletích zobrazovali významní čeští literáti, malíři, televizní a filmoví tvůrci postavu vodníka. Ne náhodou – tato pohádková bytost je spojena i s tvorbou Antonína Dvořáka. Během zimy zde probíhá také koncertní cyklus Setkání s..., který posluchačům přibližuje různé hudební žánry – od blues přes muzikál až po šanson.

Nedaleko Dobříše našla své letní sídlo jiná významná osobnost české literatury a žurnalistiky. I během zimních měsíců se můžete navštívit Památník Karla Čapka. Nedávno představil památník zmodernizovanou část expozice, která se věnuje spisovatelovu mládí: poutavý příběh je zde vyprávěn půvabnými citáty, ožívá na restaurovaných fotografiích, pohlednicích, mapách, ale i stránkách novin sestavených z dobových zpráv. Návštěvu památníku stojí zato spojit i s procházkou po přilehlé Naučné stezce Karla Čapka. Vydat se můžete po třech různých okruzích v délce 2, 7 nebo 10 km, a blíže tak objevit místa, která si zde oblíbil i Karel Čapek.

4. Vydejte se za kulturou

Příbramské divadlo uvedlo Sex noci svatojánské, komedii Woodyho Allena, foto: Divadlo A. Dvořáka Příbram

Kultura měla na Podbrdsku odjakživa dlouhou tradici. Proč tedy svůj výlet do Brd nespojit s návštěvou divadla nebo kina? Stálou divadelní scénu najdete v Příbrami, zdejší Divadlo A. Dvořáka Příbram má ve svém repertoáru nově komedie jako Sex noci svatojánské nebo Jistě, pane ministře. Během dlouhých zimních odpolední a večerů můžete navštívit kino v Příbrami – o víkendech třeba i s celou rodinou, součástí programu jsou totiž obvykle i pohádky. V pátek a sobotu hraje kino v Rožmitále pod Třemšínem, na své si přijdou filmoví fanoušci i v BIO Řevnice a zajímavý koncept spojuje Kinokavárna Březnice s pravidelným programem každou středu a neděli.

5. Naplánujte si výlet do Brd

Brdy mají svoje kouzlo, i když není počasí na běžky, foto: Vladimír Holan

I když počasí zrovna nepřeje běžkám, nebo sami nepatříte k vášnivým lyžařům, zimní výlety do Brd mají své kouzlo. Část těch nejlepších brdských výhledů je totiž k dispozici jen pár měsíců v roce, když opadá listí ze stromů a keřů. Vybrali jsme proto 9 míst s nejhezčím výhledem do brdského a podbrdského kraje. Tyto tipy na výlety vás zavedou jak do středních Brd (Praha, Malý Tok nebo Třemošná), tak na Hřebeny (Plešivec, Velká Baba, Hradec, Babka nebo Hladká skála). 

Mnoho míst v Brdech je nejkrásnějších právě v zimě. „Bílá slunečná zima je tu zvláštním časem. Les se rozestoupí a zmizí pocit sevřenosti. Nikdy jindy si nemůžeme lépe prohlédnout architekturu starých stormů,“ popsal Jan Čáka zimu na vrcholu Kuchyňka. V minulosti ale bývaly zimy, které mnohdy opravdu potrápily obyvatele dnes již zaniklých obcí. „Souvislá vrstva sněhu měřila 150 cm a závěje dosahovaly dvou metrů,“ uvádí zápisy obce Kolvín z roku 1929. „Kolvínští nic nevěděli o světě a svět o nich. Lidé si prohazovali cestičky od chalupy k chalupě a uvolňovali dětem cestu do školy.“ Inspiraci na tato a další místa, která jsou v zimě nejkrásnější, najdete v našem výběru 7 tipů na zimní výlet do Brd.

Galerie článku

30 - 2

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
101126328_2680331768954354_8215232044428607688_n124052316_3324276421031342_5463297908689303701_ntest150069437_450434152769032_3040051129534420837_n119371416_1599341563590949_7596434282570451892_n