30+ tipů na jarní výlety v Brdech

Přivítejte jaro v Brdech. Počasí přeje turistům i cyklistům, po zimě také otevírají své brány mnohé podbrdské památky. Proto jsme připravili praktický přehled s tipy na zajímavé výlety do Brd, otevřené hrady a zámky, muzea, památníky, rozhledny a další turistické cíle v regionu.

Jaro v BrdechO víkendech je už otevřené například Hornické muzeum Příbram, foto: Poznej Příbram / Vladimír Holan

Vydejte se za vrcholy a vyhlídkami

Pokud vás přitahují tajemná a mytická místa, určitě na jaře vydejte na posvátnou horu Plešivec nedaleko Příbrami. Jde o jeden z nejznámějších a nejvýraznějších brdských vrcholů a nabízí se odtud i jeden z nejkrásnějších rozhledů v Brdech. V mladší době bronzové se na Plešivci nacházelo rozlehlé hradiště, které představovalo významné centrum zpracování bronzu a mělo velký kultovní význam. Z Dobříše se pak vydejte na vrchol Kuchyňka, kde zažijete krásné jarní dny plné nejrůznějších vůní. Ne nadarmo se Kuchyňce přezdívá „vrch pro botaniky“, její jihovýchodní svahy jsou vyhlášeny přírodní rezervací pro zbytky původních smíšených lesů a bohaté bylinné patro.

Další magickou horou je Třemšín v jižních Brdech. Už v pravěku tady stálo hradiště s kultovním významem, na jehož místě byl později ve 13. století založen hrad. Turistická značka sem vede z Rožmitálu pod Třemšínem i z obce Hvožďany.

Západy slunce se dají romanticky sledovat z lesů nad Řevnicemi – zejména z vrcholu Hvíždinec, přes který procházela historicky třetí nejstarší turistická značka KČT, nebo z vyhlídky Jelení výskoky, ze které je vidět až na Karlštejn. Pohledy do dálek se otevírají i z vrcholu Babka. K jednomu z nejpozoruhodnějších míst brdských Hřebenů patří skalnatý ostroh Pišťák, kde v době bronzové stálo hradiště. Dodnes jsou tu rozpoznatelné zbytky dvojitých valů, které hradiště chránily, a opět platí, že nejzajímavější atmosféru tu zažijete v odpoledních a brzkých večerních hodinách.

Další tipy na pěší výlety a cyklistické výlety najdete na našem webu.

TřemošnáČertova kazatelna nedaleko vrcholu Třemošná je oblíbeným cílem výletů, foto: David Vančišin

Seznamte se s historií a tradicemi

Se začátkem jara se také otevírají brány většiny podbrdských hradů a zámků. Stálá expozice zámku Dobříš sice stále prochází rekonstrukcí, návštěvníkům už je však přístupný francouzský park i zrekonstruovaná oranžerie s expozicí o lese a vodě. Od dubna můžete o víkendech navštívit zámek Hořovice, a prohlédnout si tak reprezentační místnosti, soukromá apartmá i výstavu hraček šlechtických dětí. Otevřeno má i nedaleký hrad Točník, který se sousedním Žebrákem představuje největší české souhradí. Svou návštěvní dobu prodlužuje zámek Mníšek pod Brdy, jehož expozice vás zavedou zpět do časů první republiky. Po zimě se od dubna otevírá i zámek Rožmitál pod Třemšínem a zámek Březnice s nejstarší dochovanou renesanční knihovnou a nádhernou zámeckou zahradou.

Od dubna vás o víkendech přivítá i Hornické muzeum Příbram, největší a nejnavštěvovanější muzeum svého druhu v republice a nejvýznamnější muzejní instituce v regionu, stejně jako jeho pobočky Památník Vojna v Lešeticích u Příbrami a Muzeum zlata v Novém Kníně. Podobně se na své návštěvníky po zimě těší i Muzeum Dobříš, se svými expozicemi věnovanými historii města a zdejší rukavičkářské výrobě, a Muzeum Hořovicka a Muzeum Žebrák – pobočky berounského Muzea Českého krasu. Svou otevírací dobu rozšiřuje na víkendy také Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem, které vás seznámí s historií podbrdského kraje, zdejšími tradicemi a zvyky. Tradici železářství na Podbrdsku pak připomíná Cvokařské muzeum.

Některým místům vdechne jaro úplně nový život. Určitě neuděláte chybu, když v tomto období navštívíte Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Památník je od dubna otevřen i o víkendech a kromě stálé expozice tu nově probíhá výstava Zlatý kluk citlivý, která přibližuje život Čakpova přítele a osobního lékaře Leopolda Firta. Před očima se na jaře začne měnit i Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Můžete se tu projít po místech, která si zamiloval sám Dvořák, a navštívit památník, zámecký park nebo se vydat k nedalekému Rusalčinu jezírku. V památníku si určitě nezapomeňte prohlédnout novou výstavu Antonín Dvořák Superstar, která představuje dílo a slávu Antonína Dvořáka. V prvním patře zámečku pak vystavuje fotograf Martin Andrle své snímky Za mlhy.

Pokud máte blízko ke kultuře a klasické hudbě, neměli byste si nechat ujít ani Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram, jeden z nejvýznamnějších festivalů středních Čech. Festival opět představí světově uznávané umělce a nejen Dvořákova hudba se během několika jarních týdnů rozezní celým Podbrdskem.

Hornické muzeum PříbramOd dubna můžete o víkendech navštívit i Hornické muzeum Příbram, foto: Vladimír Holan

Vystoupejte na rozhledny

Nejkrásnější pohledy na jarní krajinu bývají z výšky. Co se takhle rozhlédnout po Brdech nebo po zvlněné krajině Středního Povltaví? A když vyjde počasí, možná bude vidět i Šumava. Jednou z nejikoničtějších rozhleden v Brdech je rozhledna Studený vrch na nejvyšším vrcholu Hřebenů. Kamenná stavba původně sloužila jako zeměměřičská věž. Rozhledna je od dubna otevřena každý víkend a hezká cesta na ni vede například z Dobříše nebo Hostomic. Od dubna je také přístupná rozhledna Rudolfka v Bohutíně u Příbrami, která vznikla v bývalé těžní věži dolu Rudolf, a rozhledna Veselý vrch u Mokrska s okouzlujícím výhledem na Slapské jezero. Za návštěvu stojí i volně přístupná dřevěná Drtinova rozhledna na Chotilsku, tvarem připomínající husitskou hlásku, a rozhledna Třenická hora u Cerhovic.

Drtinova rozhlednaDrtinova rozhledna zaujme výhledem na Střední Povltaví, foto: Středočeská centrála cestovního ruchu

Objevte lokální minipivovary

Všechny brdské vrcholy a turistické cíle jste už prošli – teď se nabízí, abyste svůj výlet zakončili v některém z místních minipivovarů. Přímo u řevnického nádraží najdete zrekonstruovaný Pivovar Řevnice, ve kterém vzniká Řevnická 10° a 12°. Na jídlo sem zajděte nejen kvůli poctivé české klasice, ale i na jarní tematické víkendy, které zahrnují například street food, velikonoční menu nebo retro nabídku k Svátku práce. Na jaro se připravil i Pivovar Hostomice, zkušený sládek Štěpán Kříž letos uvařil 13% jarní světlý speciál piva Fabián. Své jméno si vybudoval i Pivovar Podlesí, odkud pochází známá piva jako Podleský ležák nebo Brdonoš. A kde jinde zakončit výlet po hornickém kraji než ve stylové hornické restauraci Na Vršíčku? Z venkovní terasy tu můžete s pečlivě ošetřeným pivem sledovat západ slunce nad Třemošnou.

Pivovar ŘevniceRyze řevnické pivo vaří sládek Roman Řezáč, foto: Pivovar Řevnice

Naplánujte si prodloužený víkend

Zaujaly vás předchozí tipy na výlety v Brdech a nejraději byste navštívili všechna místa najednou? Naplánujte si prodloužený víkend v Brdech a spojte turistiku s příjemným pobytem. Jen pár kilometrů za Prahou, a přitom tak blízko krásné přírodě a kouzelným místům, najdete Boutique Hotel Corso. Tento nový designový hotel se nachází v samém srdci Řevnic, v historickém domě přímo na náměstí. Všech jeho jedenáct pokojů je inspirovaných dějinami tohoto města a příběhy zdejších osobností. Řevnice navíc představují ideální výchozí bod pro vaše výlety, ať vás lákají brdské Hřebeny, nebo údolí Berounky.

Nebo se nechte hýčkat. Wellness hotel Esmarin, sportovně relaxační centrum v Mníšku pod Brdy, vám umožní odpočinout si od každodenního stresu. Centrum nabízí širokou škálu služeb od sportovních aktivit přes wellness programy až po kosmetiku nebo pedikúru. Pokud milujete přírodu, ale nechcete se vzdát stylu a pohodlí, zamilujete si Glamping Brdy v Rožmitále pod Třemšínem. Luxusní kempování v glampingových stanech nabízí vše potřebné pro vaši relaxaci, včetně venkovní sauny a dřevěného koupacího sudu. Odpočinete si tu pozorováním okolní přírody, procházkou po ztichlém lese nebo se skleničkou vína u otevřeného ohně.

Boutique Hotel CorsoBoutique Hotel Corso je inspirován dějinami Řevnic a příběhy zdejších osobností, foto: Boutique Hotel Corso

Galerie článku

Blog - jaro - hero

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
119897373_125179709037737_4854304335203163033_n119419423_123082649267307_6339447121013995753_n128487687_292598815464772_5989124238214941958_n117632371_937680650031006_1724593701923002480_n97964989_245339706801229_5903114970246613982_n