Co navštívit v Brdech za 1 den?

Brdy jsou horským ostrovem nedotčené přírody uprostřed středních Čech. I během jednodenní výpravy můžete navštívit ta nejkrásnější a nejzajímavější místa – ať už se chystáte do Brd pěšky, nebo na kole. Náš praktický průvodce plný tipů a nápadů vám pomůže s naplánováním takového výletu.

Pro milovníky vojenské historie a reálií jsou Brdy mimořádně zajímavým územím

Jsou krajinou bez lidského osídlení i bez staveb sloužících návštěvníkům, průmyslu nebo zemědělství, a zcela se tak odlišují od jakékoli jiné krajiny u nás. Brdy přitahují stále víc těch, kteří si touží odpočinout od civilizace v dnešní přetechnizované době. Prozkoumejte krajinu, v níž můžete intenzivně prožívat pocity dobrodruhů a objevitelů nových a neznámých zemí, v níž se nemusíte o cesty dělit s jinde všudypřítomnými auty a můžete naplno vychutnávat pocit souznění a spojení s kouzelnou, byť drsnou přírodou. 

Prostřednictvím tohoto praktického průvodce se můžete inspirovat při plánování svého výletu do Brd. Nezapomeňte však, že někdy se musíme ztratit, abychom našli to, co hledáme. Přejeme vám šťastné objevování.

Jak se dostat do Brd?

Pokud máte na prozkoumávání Brd pouze jeden den, jako výchozí bod si zvolte místo, odkud to do hlubokých lesů budete mít co nejblíže. Ať už se chystáte na pěší, nebo cyklistický výlet, každý kilometr se počítá! Ideálními městy pro zahájení vaší výpravy jsou například Příbram nebo Hořovice. Svůj výlet však můžete začít skutečně na samém okraji CHKO Brdy. V okolí Příbrami jsou nejlepšími „nástupními“ místy obce Orlov, Kozičín nebo Obecnice, v případě Hořovic pak obce ZaječovNeřežín nebo Komárov.

Všechna tři města, Příbram, Rožmitál pod Třemšínem i Hořovice, jsou snadno dostupná autem. Cesta z Prahy po dálnici D4 nebo D5 nezabere více než hodinu a pohodlně zaparkujete ve výše zmíněných přilehlých obcích. Na výlet se můžete vydat samozřejmě i autobusem nebo vlakem, o víkendech a státních svátcích je navíc cestování do Brd ještě o něco jednodušší. Z Prahy totiž v sobotu a v neděli vyráží (přes Příbram a Březnici) do Blatné a zpět speciální cyklistický vlak, Příbram a Brdy zase každý víkend spojuje sezonní turistická linka MHD, která má zastávku i na vlakovém a autobusovém nádraží tak, aby navazovala na dálkové spoje. Turisté i cyklisté se mohou snadno dostat do Brd čtyřmi spoji dopoledne a zpět čtyřmi odpoledne.

Co vidět v Brdech?

Nejznámější mrazový srub na Třemošné je skalisko Kazatelna, foto: David Vančišin

Třemošná a Pilská nádrž

Bezesporu je jedním z nejpozoruhodnějších a nejtajemnějších vrcholů. Třemošná je nepřehlédnutelnou dominantou Příbrami. Na hřebeni hory se nachází několik mrazových srubů, nejznámější z nich je Kazatelna, ze které se otevírá nádherná vyhlídka nejen na Příbram, ale až na Českomoravskou vrchovinu, Novohradské hory a Šumavu s Boubínem. Z Třemošné můžete pokračovat třeba k Pilské nádrži, která je svým objemem největší vodním dílem v Brdech. Původně byla budována jako zdroj vody pro příbramské doly a hutě, dnes je zásobárnou pitné vody pro Příbram.

Klobouček

Dalším zajímavým místem na „příbramské“ straně Brd je Klobouček. Pokud přijdete od Toku, možná si vrcholu zprvu ani nevšimnete. Do údolí Albrechtského potoka však odtud spadají kolmé, až patnáct metrů vysoké skalní stěny mohutného mrazového srubu, které obklopuje rozsáhlé suťoviště. Na úpatí Kloboučku se zachovaly zbytky původních suťových lesů Brd, také zde najdete základy bývalé fořtovny a tři studánky.

Dopadové plochy Tok a Jordán

Ať už půjdete pěšky, nebo pojedete na kole, měli byste během svého výletu zdolat Tok, nejvyšší horu Brd i středních Čech. Ze samotného vrcholu mnoho vidět není, fantastické rozhledy až daleko k pohraničním horám se však nabízí z přilehlé bývalé dopadové plochy. Budete si zde připadat jako v jiném světě, oblast Toku je spolu s Jordánem nejrozsáhlejším územím v Čechách, které se vzhledem i přírodními podmínkami podobá severské tajze až tundře. Právě z nedalekého vrchu Houpák, zahrnujícího dopadovou plochu Jordán, se nabízí patrně nejkrásnější panoramatický rozhled v Brdech. Nachází se zde i slavný pěchotního srub „Benešák“, který si zahrál například ve filmu Obecná škola.

Jindřichova skála a Beran

Z údolí Červeného potoka se zvedají vysoké stráně, které ukrývají velkolepou Jindřichovu skálu. Je typickým mrazovým srubem, nejmohutnějším ve středních Brdech, a kolmé stěny dosahují výšky dvaceti metrů. Ze skály se otevírá nádherný výhled do hloubi údolí a na protilehlou zříceninu hradu Valdek. Zároveň vystoupejte i na nedaleký Beran. Nepatří mezi nejvyšší, ani nejnavštěvovanější vrcholy. Ale zcela určitě mezi ty nejzajímavější. Všechno, co je pro Brdy typické, jako by se zhmotnilo právě na Beranu – romantické skalní útvary, pestré smíšené lesy, výhledy do nitra hor.

Třemšín

Zlatý had, který vzbuzoval hrůzu. Zákeřný drak, kterého nikdo nedokázal přemoci. Lesní mužíček, jenž střežil poklad. Pokud vás lákají pověsti a záhady, navštivte vrchol Třemšín v jižních Brdech, nadpřirozenými bytostmi se to tu podle vyprávění jenom hemží. Těmto příběhům možná zavdal i fakt, že se na vrcholu hory v 10. století nacházelo hradiště, na jehož pozůstatcích nechali kolem roku 1200 vybudovat Buzicové gotický hrad. Dnes po něm zbyly již jen terénní nerovnosti. Přesto zůstává Třemšín horou ikonickou a „králem brdských lesů“, jak jej nazval Jaroslav Vrchlický.

Další tipy na výlety
■  Tipy na konkrétní výlety najdete v záložce Výlety
■  Cyklovýlety se můžete inspirovat v článku 7 tipů na dobrodružné výlety po nových cyklotrasách
■  Pokud se chystáte do Brd poprvé, přečtěte si, jaká místa doporučují naši instagrameři

Kam vyrazit na výlet, když zbyde čas?

Podbrdsko je neobyčejně bohaté na zámky, památky a další turistické cíle. Foto: Vladimír Holan

Až se vrátíte ze svého výletu a zbyde vám trocha času, nezapomeňte se rozhlédnout po okolí. Podbrdsko je neobyčejně bohaté na zámky, památky a další turistické cíle. Pro tuto oblast byla charakteristická svérázná lidová architektura a také velký počet industriálních památek, které se z velké většiny zachovaly dodnes. 

V Příbrami vystoupejte na Svatou Horu, která shlíží na město už více než tři sta let. Tento barokní areál patří k jednomu z nejvýznamnějších mariánských poutních míst v celém Česku. Někdejší slávu příbramského dolování připomíná Hornické muzeum Příbram, největší muzeum svého druhu v Česku. Můžete se tu svézt hornickým vláčkem, vydat se na prohlídku několika kilometrů štol nebo se seznámit s unikátními parními těžními stroji. Po náročném dni možná oceníte přírodní koupaliště a rekreační areál Nový rybník. Pokud máte blízko k umění, rozhodně nevynechejte návštěvu Galerie Františka Drtikola Příbram, jestliže vás láká spíše příroda, zaujmou vás interaktivní expozice Domu Natura.

V Rožmitále pod Třemšínem zavítejte do Podbrdského muzea, které přibližuje život na Podbrdsku, zdejší zvyky a tradice. Za vidění stojí i unikátní Cvokařské muzeum připomínající slavnou tradici železářství.

V samém srdci Hořovic se můžete přenést do 18. a 19. století, zámek Hořovice nabízí svým návštěvníkům dva základní okruhy – reprezentačními prostory a soukromými apartmá – spolu s výstavou her a hraček malých aristokratů. Projděte se i zámeckým parkem, do něhož vstoupíte nádhernou barokní Sluneční bránou. V objektu Starého zámku navštivte Muzeum Hořovicka, kde se seznámíte s historií regionu a jeho zajímavostmi, osobnostmi, kulturou, zvyky a obyčeji. Nadšenci do historie a milovníci hradů a zřícenin by neměli vynechat ani hrad Žebrák a hrad Točník, které představují vůbec největší souhradí v Česku.

Během svého výletování navíc můžete ušetřit s Návštěvnickou knížkou Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko. Když si na vybraných místech zakoupíte plné vstupné, získáte zdarma slevovou knížku. V té na vás čeká 21 kuponů, jejichž výhody můžete okamžitě začít čerpat při návštěvě dalších zařízení, která se do tohoto projektu zapojila.

Galerie článku

Blog - 1den - hero Blog - 1den - tremosna Blog - 1den - svata - hora

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
151419499_439285417517664_8248275082520999075_n124052316_3324276421031342_5463297908689303701_n101813650_110848317168927_2583642435088913562_n102372148_283307466187738_4814311126577881238_n118188653_1183015642055470_7559427107562103479_n