Podbrdský advent: tipy na trhy, výstavy, koncerty a další akce

Podbrdský kraj je neodmyslitelně spjat s Jakubem Janem Rybou a jeho Českou mší vánoční. A také s betlémy, do kterých příbramští havíři promítali svá přání a představy. Vybrali jsme ty nejzajímavější akce, na kterých se můžete během adventní doby svátečně naladit.

Příbramský betlém v hornické chalupěBetlémářství má na Podbrdsku dlouhou tradici, foto: Kamila Kohoutová

Zahájení adventu doplní trhy

V Příbrami proběhne slavnostní zahájení adventu v neděli 27. listopadu, a to v historickém centru na náměstí T. G. Masaryka. Kromě hudebního a divadelního představení se mohou návštěvníci těšit i na koncert Anety Langerové, chybět nebudou ani tradiční vánoční trhy. Bohatý program si připravilo příbramské kulturní centrum i na další adventní neděle, které se uskuteční napříč celým městem a v rámci kterých vystoupí například lokální soubor The Schunky, Příbramská filharmonie, folková skupina Žalman & spol. nebo zpěvák Jan Smigmator.

Na Dobříši se chystá adventní setkání na neděli 27. listopadu. Na Mírovém náměstí zazní koledy v podání dětského sboru, pro návštěvníky budou připraveny i stánky s občerstvením a vánočními tradicemi. Další vánoční trh pak můžete navštívit v sobotu 10. prosince na nádvoří zámku Dobříš. 

První adventní neděli oslaví také v Hořovicích. Hlavní program, který vyvrcholí rozsvícením vánočního stromu, se uskuteční na Palackého náměstí, kde zároveň proběhnou vánoční trhy. Po celý den se budou moci děti zúčastnit kreativních dílniček v budově městského úřadu. Otevřený bude evangelický kostel i kostel Nejsvětější Trojice a výstava betlémů v Domě zahrádkářů.

V Mníšku pod Brdy je zahájení adventu neodmyslitelně spojeno s knoflíkovým trhem, na kterém se podílejí děti z místních škol, ale také mateřská či rodinná centra a jiné spolky. Na návštěvníky tu čekají desítky stánků s vánočními dekoracemi a cukrovím, které si mohou koupit pouze za knoflíky – část výdělku pak žáci věnují na dobrou věc. Po skončení trhu bude následovat slavnostní rozsvícení vánočního stromu a výzdoby. Obě akce se uskuteční v sobotu 26. listopadu na náměstí F. X. Svobody a přilehlé Nádražní ulici, po celé odpoledne bude navíc připraven i bohatý doprovodný program.

V Rožmitále pod Třemšínem bude zahájení adventu doplněno o tradiční vánoční jarmark lidových řemesel. V sobotu 26. listopadu zaplní prostory Podbrdského muzea řemeslníci, pekaři, cukráři, keramici a další prodejci, součástí akce bude i tradiční skautská dobročinná kavárna ve společenském centru. Celý den zakončí vystoupení žáků ze zdejší umělecké školy a rozsvícení vánočního stromu na náměstí.

Adventní trh chystají i ve Hvožďanech, kde se bude rozsvícení vánočního stromu a betlému konat v neděli 27. listopadu. Akci doplní adventní dílny a další program.

Kostel Povýšení sv. Kříže ve Starém RožmitáleČeská mše vánoční zazní i v kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále, foto: Vladimír Holan

Adventní koncerty potěší i pomohou

Adventně se můžete naladit také na některém z mnoha koncertů, které se v nadcházejících týdnech rozezní celým podbrdským krajem. Nabitý kulturní program vás čeká například na Svaté Hoře. Během čtyř koncertů Adventní Advent tu zazní kantáty od J. S. Bacha, adventní hudba 15. a 16. století, varhanní hudba i gregoriánské chorály. V sobotu 22. prosince ve svatohorském sklepení zahraje skupina Náhodná sešlost. A „Půlnoční“ mši na Štědrý den doplní Rybova mše v podání příbramských sborů. Na pondělí 26. prosince chystá svůj vánoční koncert také Matice Svatohorská.

V netradičním prostoru cáchovny dolu Anna se bude v sobotu 3. prosince konat Adventní koncert sborů Arytmie Praha a Gambale, při kterém vystoupí i skupina Elthin interpretující středověkou hudbu.

Několik vánočních koncertů se chystá také na Dobříši. V neděli 11. prosince proběhne v zrcadlovém sálu zdejšího zámku benefiční koncert Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové, v pátek 16. prosince pak na stejném místě i vánoční koncert města Dobříš. O den později, v sobotu 17. prosince, zde zazní Česká mše vánoční.

Do malebných tónů kytary Jana Matěje Raka se můžete zaposlouchat v pátek 9. prosince v prostorách bývalé synagogy v Hořovicích. Během téhož víkendu, v neděli 11. prosince, pak v klášterním kostele sv. Dobrotivé v Zaječově vystoupí pěvecký sbor BONBON.

V Mníšku pod Brdy můžete v neděli 11. prosince navštívit Adventní koncert, v kostele sv. Václava se představí Hvozdnický pěvecký sbor a vokálně-instrumentální soubor Musica Podberdensis. Zajímavý zážitek slibují i Karlštejnští trubači, kteří zahrají na závěr Štědrého dne na náměstí F. X. Svobody u jesliček. A v neděli 25. prosince, na první svátek vánoční, uslyšíte Českou mši vánoční doplněnou o české koledy v úpravě Karla Steckera, a to v podání Komorního orchestru a sboru Praga Camerata a Mníšeckého chrámového souboru.

Adventní vánoční písně staré Evropy a české i moravské koledy zahrají a zazpívají soubory Chairé a Codex Temporis v Podbrdském muzeu v Rožmitále pod Třemšínem, a to v sobotu 17. prosince. Součástí koncertu Nám, nám narodil se… bude i křest nového alba. V pátek 23. prosince se můžete vydat do rožmitálského společenského centra na Vánoční koncert Jaroslava Svěceného. A příznivce tradic potěší, že v kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále zazní na Štědrý den (během mše svaté) Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, a to v podání zpěváků a hudebníků z Rožmitálu a okolí. Jako duchovní koncert (beze mše) bude tato skladba provedena i 26. prosince v kostele sv. Jana Nepomuckého v Rožmitále pod Třemšínem.

Hornická chalupa v PříbramiHornická chalupa v Příbrami přiblíží původní havířské zvyky i tradiční vánoční výzdobu, foto: Vladimír Holan

Výstavy a prohlídky seznámí s tradicemi

Betlémářství má na Podbrdsku svou dlouhou tradici – hned na několika místech se tak můžete seznámit s historickou i současnou tvorbou regionálních betlémářů. Betlémy z příbramského hornického regionu představuje výstava Příbramské betlémy, kterou připravuje Hornické muzeum Příbram ve spolupráci se spolkem Příbramští betlémáři v prostorách Galerie Františka Drtikola Příbram. Jádro výstavy tvoří cenné historické betlémy z konce 19. a první poloviny 20. století, které jsou dílem horníků z Příbrami a okolí.

Ve čtvrtek 22. prosince se uskuteční také vernisáž výstavy betlémů v Mníšecké kapli na Svaté Hoře. Od Štědrého dne bude přístupný i Svatohorský betlém, u kterého budou během vánočních svátků a na Nový rok hrát koledy svatohorští varhaníci.

Oblíbenou akcí jsou také Vánoce v hornickém domku v Hornickém muzeu Příbram. Pro veřejnost proběhnou o víkendu 10. a 11. prosince a přiblíží původní havířské zvyky i tradiční vánoční výzdobu. Návštěvníci si budou moci sami vyzkoušet například zhotovování betlémových figurek, pečení a zdobení perníčků nebo lití olova. Ve stejném termínu se bude konat i Štědrovečerní šichta – ukázka pracovního Štědrého dne ve slavnostně vyzdobené Prokopské štole. Součástí této netradiční prohlídky bude i jízda důlním vláčkem a nadílka v podzemí, jak ji prožívali horníci před více než sto lety.

Zámek Hořovice v prosinci ožije mimořádným prohlídkovým okruhem Betlémy vyprávějí, který návštěvníkům představí krkonošské betlémy ze sbírky MUDr. Martina Šmakala.

Speciální výstava Kouzlo vánočních ozdob se chystá v prostorách stálé expozice na Starém zámku v Hořovicích. Kromě ozdob z muzejních sbírek zde budou představeny i ozdoby z kolekce bratrů Peklákových, kteří se specializují na výrobu moderních vánočních dekorací, ale zároveň vytvářejí repliky historických vánočních ozdob a lucerniček. Součástí doprovodného programu v rámci této výstavy se v sobotu 3. prosince v muzeu uskuteční workshop výroby korálkových a drátkovaných ozdob, v neděli 18. prosince pak workshop výroby papírových ozdob.

Neobyčejně voňavou výstavu s názvem Perníčkové Vánoce si připravilo Muzeum Žebrák. Vystaveny budou historické dřevěné formy či papírové perníkovky – obrázky s motivem čerta, Mikuláše a jiných postaviček. Součástí výstavy bude i soutěž o nejhezčí perníček, Žebrácký perníkář. O víkendu 10. a 11. prosince navíc proběhne také společné pečení perníčků z dřevěných forem i betlémových figurek.

Vánoční prohlídky s adventními zvyky mohou návštěvníci zažít během adventních víkendů na zámku v Mníšku pod Brdy. Průvodci v kostýmu provedou dospělé i rodiny s dětmi reprezentativními komnatami, čeká je vyprávění o známých i zapomenutých vánočních tradicích a některé ze zvyklostí si vyzkoušíte přímo na prohlídce.

Také zámek v Březnici si na sobotu 10. prosince přichystal oživené prohlídky zámku spojené s vyprávěním o historii Vánoc, s ukázkami vánočních zvyků, tradic, výrobou ozdob, koledami, zpěvy a ukázkou zámeckého betlému rodiny Palffyů. V rámci prohlídek vystoupí i žáci zdejšího dramatického kroužku a sboru.

Několik akcí připravuje i Muzeum zlata v Novém Kníně. Od 22. do 27. listopadu zde proběhne vánoční výstava, na které si návštěvníci mohou zakoupit dekorativní předměty vyrobené místními občany a chráněnými dílnami (o víkendu budou součástí výstavy i kreativní dílny pro děti a dospělé). V muzeu se zároveň bude konat výstava betlémů, která představí práci regionálních tvůrců. K vidění budou jesličky keramické, dřevěné či papírové a chybět nebude ani Třebechovický Vokounův betlém.

Galerie článku

Podbrdský advent: tipy na trhy, výstavy, koncerty a další akce

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
103544989_585454395685940_6973750160063928802_n106394703_963889264072623_1303274958266076693_n145832461_225007789264093_1408045166037829830_n117576569_294582748476697_1058132534399778597_n104012063_947519955691148_3032012060291231248_n