Brdy na kole za rosnatkou i rakem kamenáčem - 3 tipy na cyklovýlety pro rodiny i milovníky adrenalinu

Brdy nemusíte objevovat pouze pěšky. Už teď jsou propojené mnoha cyklotrasami, které často vedou i po asfaltových cestách, které zde vybudovali vojáci, když Brdy byly ještě vojenským újezdem. Díky tomu si můžete užít klidný cyklovýlet s rodinou nebo pořádně náročnou mnohakilometrovou trasu přesně podle toho, na co máte náladu a sílu. CHKO Brdy jsou plné krásné a divoké přírody, ve které můžete narazit na mnoho ohrožených druhů zvířat i rostlin. Pojďme na to.

Cyklovýlet č. 1: Čtyři rybníky, zámek a Čapek

Konkrétní trasa na webu: https://www.brdyapodbrdsko.cz/cyklotrasy-kolem-zamku-za-karlem-capkem 

První cyklovýlet má sice trasu členitou, ale zvládnou ji bez problému děti, senioři i rekreační cyklisté. Délka trasy je zhruba 13 km a začíná i končí v krásném podbrdském městě Dobříši. Ať hledáte výlety kolem Prahy nebo jste třeba z východu kraje Plzeňského, máte to sem opravdu kousek.

Po celé trase cyklovýletu potkáte 4 rybníky, z nichž dva jsou přímo v Dobříši. U rybníka Strž je skvělé zastavení, kde se můžete občerstvit, odpočinout a pozorovat při tom mnoho druhů, které v blízkosti vodní plochy žijí. Doporučujeme s sebou sbalit dalekohled, abyste mohli sledovat i ptactvo na protějším břehu. Labutě uvidíte i bez dalekohledu, ale na malého mlynaříka dlouhoocasého by se hodit mohl. Až se dostatečně občerstvíte, můžete udělat ještě zastávku přímo v Památníku Karla Čapka nebo se na konci cesty zastavit u dobříšského zámku a projít se v anglickém parku nebo navštívit park zámecký. Případně na vás může dýchnout historie při zámecké prohlídce.

Cyklovýlet č. 2: Obora, Fabián a raci

Konkrétní trasa na webu:  https://www.brdyapodbrdsko.cz/cyklotrasy-na-pilskou-nadrz-a-za-jeleny 

V Brdech najdete cyklostezky, které jsou vhodné pro rodiny s dětmi, ale i pro náročné cyklisty. Máme pro vás perfektní tip na výlet na kole s rodinou. Start i cíl této nenáročné 15 kilometrové trasy začíná u lesoparku v Příbrami hned vedle řeky Litavky. Cyklotrasa je vhodná pro začátečníky a méně zdatné cyklisty. Jako rodinný výlet po Brdech bude trasa ideální. 

Už po pár kilometrech vás cesta zavede do brdských lesů. Poblíž hájovny U Prokopa se můžete pokochat vysokou zvěří a někdy i divočáky. Je to ideální místo pro krátký odpočinek. Tato cesta vás dovede až k Pilské nádrži, která dnes slouží jako zdroj pitné vody pro město Příbram. Přítokem nádrže je Pilský potok, ve kterém ti otužilejší z vás mohou pátrat třeba po racích kamenáčích nebo obojživelnících, jako jsou skokani nebo mloci. 

Ohrožené druhy zvířat i rostlin jsou v Brdech doma. Dlouhá léta, kdy byla místa uzavřena veřejnosti, jim prospěla. A díky tomu je dnes můžete obdivovat v jejich přirozeném prostředí. Pokud se podaří ještě chvíle klidu a ticha, pak z nově upravené vyhlídky přímo u Pilské nádrže, můžete pozorovat mnoho druhů ptactva. Štěstí můžete mít na motáka pochopa nebo třeba čírku obecnou. Po příjemném odpočinku se můžete vydat na zbytek okružní cesty. Už po zhruba 1,5 kilometru se můžete zastavit u hájovny U Slatiny, kde se nachází obora s jeleny. Dále pak pokračujte až do Orlova. Než dorazíte na parkoviště, můžete se pokochat nádherným výhledem na příbramskou Svatou Horu a téměř celé město. Nedaleko u památného buku najdete třímetrovou dřevěnou sochu pána Brd - Fabiána, u něhož se můžete na památku vyfotit. A pak už vás čeká jen sjezd do Lazce a zpět podél Litavky na místo, kde jste cyklotrasu po Brdech začali. Brdy na kole prostě nemají chybu.

Cyklovýlet č.3: Bunkry, rosnatka a Tok

Konkrétní trasa na webu: https://www.brdyapodbrdsko.cz/cyklotrasy-brdska-horska-premie 

Milujete adrenalin a klidná projížďka po asfaltce není pro vás? Pak cyklistická trasa přes dopadovou plochu Jordán až na vrchol Toku bude to pravé ořechové. Brdy nejsou pro slečinky, leží sice ve Středních Čechách, ale počasí je tu podobné jako třeba na Šumavě. Pokud vyrážíte do Brd na kole, nezapomeňte se pořádně připravit. Správné a vhodné vybavení je základ, pak vás nemůže nic nemile překvapit.

Třicetikilometrová a velmi náročná trasa začíná i končí v obci Zaječov. Vede ale přímo do CHKO Brdy a není to ledajaká cyklo projížďka. Cestou potkáte několik bunkrů a na vrcholu kopce Houpák se můžete pokochat výjimečným výhledem. Cesta na vrchol je pořádně kamenitá a vysypaná štěrkem. Pokud máte štěstí a je dobrá viditelnost, dohlédnete až ke Krušným horám, Krkonoším i na Šumavu. K nejvyššímu vrcholu Brd - Toku se dostanete přes dopadovou plochu stejného jména. Tok se tyčí do výšky 865 m a vzdušnou čarou je to jen 45 km do Prahy. A přesto jsme v srdci hor. Nezapomeňte, že ještě nedávno byly dopadové plochy zcela funkční. Držte se na označených cestách a nevstupujte mimo ně. Velká část Brd ještě není asanována.

Milovníci přírody by měli dávat pozor v lokalitách Jordán a Tok, nachází se tu velké plochy pokryté rosnatkou okrouhlolistou, která je jednou z nejznámějších masožravých rostlin. Její nádherná červená barva a perličky, kterými je pokryta, z ní činí krásku brdské krajiny. Kyselé půdy a nedostatek živin ji donutil shánět si potravu i jinak než jen čerpáním živin ze zeminy. Hmyz, který uloví, svými enzymy rozloží a získá tak potřebné látky k dalšímu růstu.

V lokalitě Carvánka se můžete zastavit a využít přístřešek a studánku ke krátkému odpočinku. Lovecká chata, která se tu nachází, je bohužel nepřístupná. Dál vás cesta dovede až k dopadové ploše Jordán, kde dávejte pozor na velmi prudké klesání, doporučujeme být velmi opatrní. Poté už vás čeká poklidná cesta zpět do Zaječova.

Brdy si díky své rozmanitosti oblíbí každý z nás. Jsou ideálním místem pro krátké výlety s kočárkem, náročné túry i cyklovýlety. Turistické trasy, kterých je tu opravdu hojně, přímo vyzývají k objevování ještě donedávna skryté krajiny. Množství studánek, vyhlídek a vodních ploch nenechají chladným nikoho z nás. V našem blogu turistické oblasti Brdy a Podbrdsko najdete nespočet tipů na výlety po Brdech. Stačí vybrat ten, který vás osloví. Brdy jsou krásné za každého počasí, tak žádné výmluvy. Ten správný čas vyrazit je právě teď!

Galerie článku

Brdy na kole za rosnatkou i rakem kamenáčem - 3 tipy na cyklovýlety pro rodiny i milovníky adrenalinu Brdska - horska - premie - 1787 (1) Kolem - zamku - za - karlem - capkem - 837 (1) Na - pilskou - nadrz - a - za - jeleny - 835 (2)

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
144458330_117915210211610_8496438487162264148_n119897373_125179709037737_4854304335203163033_n131561303_2979881522243457_1917400741793823532_n114585166_584545945586217_7264393685814005575_n