Jak na Nový rok, tak po celý rok. Kam vyrazit na novoroční výšlap?

Začněte nový rok aktivně a naplánujte si krátký výlet do Brd. Novoroční výšlapy tu mají svoji dlouhou tradici, některé i více než padesátiletou. Ať už jste sváteční turisté, nebo zkušení výletníci, můžete se inspirovat našimi tipy na známé i zapomenuté brdské vrcholy.

1. Třemšín

Vrchol Třemšín obestírá mnoho pověstí a legend, foto: Vladimír Holan

Jedním z nejoblíbenějších cílů novoročních pochodů je Třemšín v jižních Brdech. Ne náhodou. Tento mytologický vrchol, který se tyčí nad půvabným městečkem Rožmitál pod Třemšínem, hrál důležitou roli při utváření národního sebevědomí Čechů, podobně jako Říp nebo Blaník. V polovině 19. století sem při národních slavnostech mířily tisíce lidí z celé země. Pozornost však přitahoval už v dřívějších dobách, je považován za jednu z prvních osídlených lokalit v Brdech. Snad proto obestírá Třemšín tolik pověstí a legend – například o zlatém hadovi, který vzbuzoval hrůzu, o zákeřném drakovi, kterého nikdo nedokázal přemoci, nebo o lesním mužíčkovi, jenž střežil poklad.

Pravidelné novoroční výstupy na Třemšín připravuje rožmitálský turistický oddíl, letos se akce koná už potřiapadesáté. Účastníci pochodu si volí trasu sami, cílem je samotný vrchol. Diplomy budou k vyzvednutí 1. ledna 2023 až do 15.00 v lovecké boudě na úpatí Třemšína. Skvělým výchozím bodem je Rožmitál pod Třemšínem, na vrchol vás zavede i značená cesta z nedaleké obce Hvožďany. Hezký výlet si můžete naplánovat i z Voltuše, odkud vystoupáte na několik krásných vyhlídek a dojdete až k mohyle Jakuba Jana Ryby.

2. Praha

Čákova vyhlídka se nachází kousek od vrcholu Praha, foto: Kristyna / Adobe Stock

Také novoroční výšlapy na Prahu, druhý nejvyšší brdský vrchol, mají svoji dlouholetou tradici. Ocení je zejména milovníci dalekých výhledů. Ze strmých svahů se tu otevírá velkolepé panorama – od Novohradských hor přes Šumavu až po okraj Českého lesa. Za mimořádných podmínek odtud prý mohou být vidět i Alpy. Důležitá symbolika se ukrývá i v samotném názvu vrcholu, který získal své jméno na počest hlavního města – v obrozenecké atmosféře ho tak pojmenovali čeští vlastenci. Nejkratší cesta na Prahu vede z Nepomuku, druhé nejvýše položené obci ve středních Čechách. Trasa se dá snadno rozšířit o krásnou vyhlídku z Malého Toku nebo prodloužit až k Padrťským rybníkům.

Novoroční výstup na „Pražák“ se tradičně koná druhou lednovou sobotu, pochod obvykle přitáhne stovky turistů. Jubilejní dvacátý ročník se letos tedy uskuteční 14. ledna 2023. Trasa začíná v Nepomuku, na vrcholu bude pro účastníky připraveno občerstvení. Svojí účastí navíc můžete podpořit dobrou věc. Klub přátel Mrázka, který tuto akci organizuje, z příspěvků účastníků pochodu podporuje Dětský domov v Solenicích, ale i další nadace nebo rodiny. V loňském roce se takto podařilo vybrat více než sto tisíc korun.

3. Třemošná

Z mrazového srubu Kazatelna nedaleko vrcholu Třemošná se nabízejí výhledy do okolí, foto: Vladimír Holan

Oblíbeným cílem příbramských turistů je vrchol Třemošná na okraji CHKO Brdy. Pravda, ze samotného vrcholu se mnoho výhledů nenabízí. Jakmile však sejdete ke Kazatelně, největšímu zdejšímu mrazovému stubu, otevře se před vámi nádherná vyhlídka nejen na Příbram, ale až na Českomoravskou vrchovinu, Novohradské hory a Šumavu s Boubínem. Vyrazit můžete buď přímo z Orlova, nebo z nedaleké Příbrami. Samotný výšlap na Třemošnou je poměrně krátký a nenáročný – což přijde vhod právě v zimě, kdy se brzy stmívá. Pokud byste si však chtěli výlet prodloužit, dá se snadno pokračovat třeba k Pilské nádrži.

V Příbrami nezapomeňte navštívit výstavu betlémů v Galerii Františka Drtikola, na Nový rok bude otevřena od 13 do 17 hodin. Uvidíte zde historické i současné betlémy z příbramského hornického regionu, včetně těch nejstarších z konce 19. století, a seznámíte se tak s podbrdskou tradicí betlémářství. Na poslední dny výstavy betlémů zve i Svatá Hora. Za doprovodu svatohorských varhaníků tu na Nový rok proběhne od 14.00 tradiční zpívání u jesliček.

4. Studený vrch

Rozhledna na Studeném vrchu bude 1. ledna výjmečně otevřena, foto: Kamila Kohoutová

Svoji „novoroční horu“ má také Dobříšsko. Jde o Studený vrch, nejvyšší vrchol brdských Hřebenů. Své jméno prý dostal podle studeného větru, který tu často vane. Vrcholu vévodí sedmnáct metrů vysoká zeměměřičská věž, která byla postavena během druhé světové války a dnes slouží turistům jako rozhledna. Ačkoliv je trochu ukrytá mezi stromy, nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na podbrdskou krajinu. Dobře je odtud vidět například hrad Karlštejn, Křivoklátská vrchovina s horou Velíz nebo České středohoří s Milešovkou a Řípem. Za dobré viditelnosti můžete spatřit i hřebeny Krušných hor včetně Klínovce, vrcholy Bezděz a Ještěd nebo malou část Šumavy s Boubínem.

Přestože je rozhledna během zimních měsíců uzavřena, v neděli 1. ledna 2023 bude mimořádně zpřístupněna od 10 do 16 hodin. Pro novoroční turisty tu bude připraveno i občerstvení. Na Studený vrch se snadno dostanete z města Dobříš i obce Hostomice. Kousek odtud se nachází i vrchol Velká Baba se zajímavým skalním útvarem, kde podle pověsti sídlí Fabián, dobrý duch brdských lesů. A když už budete na hřebenech Hřebenů, za návštěvu stojí i nedaleké přírodní rezervace Kuchyňka a Hradec.

Tipy na méně známé vrcholy

Na Nový rok vyrazí do přírody spousta turistů. Lákalo by vás objevovat spíše zapomenuté, méně známé vrcholy? Vybrali jsme alternativní tipy na místa, kde budete skoro sami:

• Beran (CHKO Brdy) Nenápadný Beran je snad nejrozmanitější brdský vrchol. Strmé skály a kamenná moře, vzácná příroda i vojenská historie. To vše se tu potkává na jednom místě. Výlet můžete spojit i s návštěvou Jindřichovy skály.

• Červená hlína (Mníšecko) Jen kousek odtud se nachází Černolické skály, ze kterých otevírá jeden z nejkrásnějších pohledů na krajinu středního Povltaví. Za prozkoumání stojí i okolí Červené hlíny, které ukrývá několik dalších vyhlídek.

• Králova stolice (Dobříšsko) Altán uprostřed bývalé královské obory, kterou tu v 18. století založil hrabě Mansfeld a která patřila k největším Čechách. Králova stolice sice neleží přímo v Brdech, ale je ideálním cílem pro odpolední výlet.

• Malá Třemošná (CHKO Brdy) Nenápadný soused známého vrcholu Třemošná. Nabízí se odtud netradiční pohled na Příbram a Podlesí, v úbočí pak najdete pomník vlastencům 2. světové války.

• Ostrý (Příbramsko) Není tak známý jako Plešivec, ani nenabízí daleké výhledy, přesto má podobně tajemnou atmosféru. Vrch Ostrý se tyčí nad levým břehem Litavky, pravděpodobně tu stávalo i středověké tvrziště s rozsáhlým předhradím.

• Otmíčská hora (Hořovicko) Nepřehlédnutelný vrch v Hořovické pahorkatině s pěkným výhledem. Je chráněn jako přírodní památka pro svoji skalní step, nacházelo se zde také významné slovanské hradiště z doby železné.

5. Barokní areál Skalka

Hledáte spíše posvátné ticho a božský klid? Vystoupejte na vrchol barokního areálu Skalka, který se tyčí nad Mníškem pod Brdy. Kostel sv. Maří Magdaleny, klášter a poustevna tiše shlíží na město už od konce 17. století a pravidelné poutě konané na Skalku mají více než dvousetletou tradici. Výlet můžete spojit s návštěvou zámku Mníšek pod Brdy, který je veřejnosti otevřen každý víkend – a vedle prohlídek reprezentativních prvorepublikových salonů tu jsou připraveny i pohádkové prohlídky pro děti. 

Za návštěvu stojí i okolní krajina. Pokud chcete podniknout delší výlet, můžete Skalku spojit s návštěvou nedalekých vrcholů – Babkou či Pišťákem, a vznikne tak hezký okruh napříč Hřebeny. Nebo se vydejte naučnou stezkou zpět do Mníšku pod Brdy.

6. Hvíždinec

Zasněžený Hvíždinec byl cílem prvního zimního výletu Klubu českých turistů, foto: David Vančišin

Pokud chcete na Nový rok objevit kousek zapomenuté divočiny ukryté na dosah velkoměsta, vydejte se na Hvíždinec. Právě tady se potkávají Brdy s Český krasem – kamenité rokle, temná údolí a nekonečné výhledy lákaly už první romantiky a turisty. Podle dobových záznamů si sem v prosinci roku 1892 prošlapalo cestu sedmnáct mužů a jedna žena. Hvíždinec nebyl pro tento výlet vybrán náhodou, procházela tudy totiž historicky třetí nejstarší turistická trasa KČT. 

Ideálním výchozím bodem pro vás budou Řevnice, na závěr svého výletu proto rozhodně nevynechte návštěvu vyhlášeného Pivovaru Řevnice. Trasa se dá snadno přizpůsobit vašim možnostem, za krátkou odboru určitě stojí i nedaleká vyhlídka Jelení výskoky.

Galerie článku

Blog - novorocni - vylet - praha

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
127296640_717456048881765_8315710901838933351_n135801876_737276473830409_5713993146737627866_n98437419_886925208492151_2759765329726457335_n149085079_751028178951630_4998546336299782294_n143316076_3434853616625146_848871403075291530_n