Všechny krásy podzimu. Tipy na nejbarevnější výlety Podbrdskem

Vůně spadaného listí, teplo posledních paprsků, odstíny všech barev. Některá místa jsou nejkrásnější právě na podzim – vybrali jsme ta, která by vám během toulek podbrdským krajem neměla uniknout.

1. Tichá Příbram

Okolí Svaté Hory ukrývá celou řadu půvabných zákoutí, foto: Marek Šaroch / Adobe Stock

Na některá místa se může člověk vracet celý život a pokaždé na nich objeví nebo pozná něco nového. Svatá Hora, která se tyčí nad Příbramí, je jedním z nich.Tato mariánská barokní perla láká obyvatele Příbrami k romantickým procházkám už po staletí. A má to svůj důvod. Kromě samotné baziliky a velkolepých ambitů se totiž v okolí nachází celá řada půvabných zákoutí. Krásný výhled na Svatou Horu najdete od sousoší Kalvárie, k procházkám ale vybízí celý svatohorský park s Toufarovou loukou, Mariánskou studánkou a křížovou cestou. Méně známé, ale na podzim o to krásnější jsou přilehlé Hrabákovy sady.

Pokud už vystoupáte na Svatou Horu (vydat se můžete i z centra Příbrami po 365 schodech), nevynechte Svatohorské poutní muzeum, jehož expozice vás provede historií Svaté Hory od jejího založení až do dnešní doby. Muzeum je otevřeno každý den od 9.00 do 16.00.

Další skrytý poklad, kde se čas jakoby zastavil a v dnešní uspěchané době působí jako z jiného světa, leží pár kilometrů odsud. Vysokou u Příbrami a její okolí si zamiloval i jeden z nejvýznamnějších českých hudebních géniů Antonín Dvořák. Novorenesanční zámeček, kde dnes sídlí Památník Antonína Dvořáka, obklopuje rozsáhlý anglický park o rozloze osmi hektarů. Jako v každém jiném parku, i tady zažijete nejkrásnější procházky během podzimu. Celému areálu vévodí stará dubová alej, k zastavení lákají i dvě romantická jezírka. Park je přístupný zdarma po celý rok, v zimním období každý den od 8.30 do 16.00. Samotný památník je otevřený od úterý do neděle.

2. Kouzelný Mníšek pod Brdy

V Mníšku pod Brdy potkává posvátné ticho nádhernou přírodu, foto: Marek Šaroch / Adobe Stock

Tady se potkává posvátné ticho poutního místa s nádhernou přírodou brdských lesů. Barokní areál Skalka, který se tyčí nad Mníškem pod Brdy, byste při podzimních toulkách podbrdským krajem jistě neměli vynechat. Kostel sv. Maří Magdaleny, klášter a poustevna shlíží na město už od konce 17. století a pravidelné poutě konané na Skalku mají více než dvousetletou tradici. Výlet můžete spojit s návštěvou zámku Mníšek pod Brdy a přenést se do období první republiky. Během listopadových víkendů navíc zámek připravil také pohádkové prohlídky pro děti.

Pokud však chcete poznat opravdovou krásu podzimních Hřebenů, měly by vaše kroky zamířit ještě hlouběji do jejich lesů. Určitě stojí za to vystoupat na nedalekou Babku, z jejíhož skalnatého vrcholu uvidíte nejen střední a severozápadní Brdy, ale také křivoklátské lesy a za dobré viditelnosti i České středohoří. Ne náhodou tudy vedla jedna z prvních turistických značek KČT. Jen kousek opodál se nachází další zajímavý bod, vrchol Pišťák se smíšenými suťovými lesy. Tady naopak budete muset značenou cestu opustit – ale pro výhledy, které se nabízejí ze skalnatého ostrohu, se to vyplatí. I toto místo má svoji zajímavou historii, v době bronzové tu stálo hradiště.

Cestami Káji Maříka

Tato trasa mnohým připomene půvabnou knížku Marie Wágnerové-Černé o Kájovi Maříkovi a jeho příbězích, který vyrůstal na půvabné brdské hájovně. Vede po místech, kde se příběhy odehrávaly.
Naplánovat výlet > 

3. Nostalgické Řevnice

Nostalgický podzim zažijete také u Berounky. Seznamte děti s Fabiánem, dobrým duchem brdských lesů, a vezměte je na procházku po Fabiánově naučné stezce v Řevnicích. Na třinácti zastaveních se zábavnou formou seznámíte s řevnickou historií, zajímavostmi a jedinečnými přírodními úkazy v okolí města. Podíváte se do lesů na úpatí Hřebenů, na stezce potkáte i několik odpočívadel a pěkným výhledů na Řevnice. Stezka je vhodná rodiče s dětmi, můžete se na ni vydat i s kočárkem. Protože se však jedná o lesní cestu, na některých místech budete možná muset překonat náročnější terén.

Fabiánova naučná stezka

Část Fabiánovy naučné stezky, vedené v okolí města Řevnice, která je vhodná i pro rodiny s malými dětmi do 7 let věku a sjízdná je i pro kočárky.
Naplánovat výlet > 

4. Pohádková Dobříš

Tajemný most v dobříšském parku postavil podle pověsti čert, foto: Vladimír Holan

Během podzimu se určitě vydejte také na Dobříš. Pokud se rádi touláte neznačenými cestami, a baví vás objevování tajemných zákoutí, rozhodně zavítejte do anglického parku zdejšího zámku. Park byl založen na přelomu 18. a 19. století jako kontrast k symetrické francouzské zahradě a na více než třiceti hektarech ukrývá umělé jeskyně, romantické studánky i staré cesty. Jedna z nich vede i po slavném Čertově mostě. Díky rozmanitým listnatým stromům, především dubům a habrům, teď celý park hraje všemi barvami. Přístupný je zdarma po celý rok, v zimním období každý den od 8.00 do 16.00.

Trochu zapomenuté, ale na podzim neobyčejně malebné, jsou lesy na opačné straně Dobříše. Zdobí je majestátní douglasky, duby, javory a také lípy, které daly jednomu z údolí jeho podivně znějící jméno –⁠ Lipížské. Příjemná cesta vede podél obory Aglaia, která byla součástí velké královské obory a vznikla původně pro chov jelenců běloocasých. Před více než sto šedesáti lety je z Ameriky přivezl kníže Josef Colloredo-Mansfeld. Když budete mít štěstí, možná je sami v dobříšských lesích zahlédnete. Nenáročný výlet zvládnete i s kočárkem, trasu si navíc můžete snadno prodloužit či zkrátit.

Během týdne nevynechte návštěvu Muzea Dobříš. Zdejší expozice vás kromě dějin města a židovské historie seznámí především s rukavičkářstvím – řemeslem, které proslavilo Dobříš po celém světě. Jedinečnou atmosféru první republiky pak zažijete v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti. Přestože je v zimních měsících otevřen také jen ve všední dny, nádherné okolí rybníku Strž stojí za samostatný výlet.

Údolím Lipižů

Tato nenáročná, ale mimořádně půvabná cesta, kterou lze absolvovat i s kočárkem, nás zavede do údolí s podivným a tajemně znějícím názvem.
Naplánovat výlet > 

5. Železářské Hořovice

Parku v Hořovicích dominuje lipová alej ve Sluneční bránou, foto: David Vančišin

Vydejte se do kraje, jemuž vévodily věhlasné železárny a slévárny. Hořovice leží na dohled od brdských lesů – a podzim tu umí být opravdu kouzelný. Nejlépe se o tom přesvědčíte v anglickém parku zámku Hořovice. Zahradě dominuje lipová alej zakončená Sluneční branou se sochařskou výzdobou Matyáše Bernarda Brauna a kovaným sluncem nad mřížovými vraty. Park má rozlohu přes šest hektarů a je přístupný zdarma po celý rok, v zimním období každý den od 9.00 do 16.00. Dalším parkem, do kterého by měly vaše kroky na podzim zamířit, je lesopark Dražovka. Tento zalesněný vrchol nad Hořovicemi ukrývá dva rybníky, umělou jeskyni, spoustu cestiček, hřišť a přístřešků.

Jestli ale rádi poznáváte neobjevená místa, naplánujte si výlet po utajených, málo známých architektonických pokladech hořovické krajiny. Třeba do obce Olešná s vesnickou památkovou zónou, která chrání nejcennější a nejucelenější soubor tradiční roubené lidové architektury na Podbrdsku. Barevné stromy dodávají na podzim těmto roubenkám skutečně podhorskou atmosféru. Nedaleká obec Zaječov se zase pyšní klášterem Svaté Dobrotivé – prvním augustiánským klášterem v Čechách, který je zároveň jednou z nejstarších církevních památek v regionu. A minout byste neměli ani vesnickou památkovou zónu v obci Kleštěnice, která představuje ojedinělý doklad ucelené tradiční zástavby v krajině.

Za podbrdskými roubenkami

Trasa je vhodná zejména pro zkušené turisty s dobrou orientací v terénu, neboť její velké úseky vedou po neznačených cestách. Ocení ji ti, kteří preferují málo frekventované cesty půvabnou podhorskou krajinou.
Naplánovat výlet > 

6. Staré Brdy

Vrchol Klobouček a jeho okolí ukazuje, jak dříve vypadaly celé Brdy, foto: Vladimír Holan

Přestože symbolem středních Brd se staly spíše smrkové monokultury než smíšené lesy, i tady se ještě pořád ukrývá několik míst, která dávají tušit, jak vypadala zdejší krajina před mnoha staletími. Na podzim se do všech odstínů žluté a oranžové převlékne skalnatý vrchol Klobouček a jeho bezprostřední okolí. Do údolí Albrechtského potoka odtud spadají kolmé, až patnáct metrů vysoké skalní stěny mohutného mrazového srubu, na úpatí se však zachovaly zbytky původních suťových lesů Brd. Vedle smrků a borovic tu les tvoří především buky, duby, javory, lípy nebo jasany. Cesta na Klobouček je tak trochu jako cesta časem do hlubin starého brdského nitra.

Naučná stezka Klobouček

Naučná lesnická stezka Klobouček (7 km) vás provede současným lesnickým hospodařením a také jeho historií, brdskou přírodou či místní historií regionu.
Naplánovat výlet > 

7. Tajemný Rožmitál pod Třemšínem

Třemšín v jižních Brdech obklopuje řada pověstí a legend, foto: David Vančišin

Skutečně tajemná, mnoha legendami opředená místa, najdete v jižních Brdech. Nelze začít jinde než u krále brdských lesů, mohutného vrcholu Třemšín, v jehož stínu leží půvabné městečko Rožmitál. Tato bájná hora přitahovala pozornost už v dávných dobách. Na sklonku doby bronzové zde stávalo hradiště, na jehož místě byl ve 13. století založen hrad. Po obou stavbách dnes zbyly už jen terénní nerovnosti. Když sem ale vyrazíte za sychravého podzimního odpoledne, snadno pochopíte, proč zrovna Třemšín obklopuje tolik pověstí – například o zlatém hadovi, který vzbuzoval hrůzu, o zákeřném drakovi, kterého nikdo nedokázal přemoci, nebo o lesním mužíčkovi, jenž střežil poklad.

Ne náhodou je podzim nejkrásnější právě na Třemšíně. V dávných dobách pokrývaly Brdy velkolepé smíšené pralesy a vypráví se, že tu rostly stromy tak veliké, že po poražení mohly na jednom pařezu pohodlně tancovat až tři páry. Byla by však škoda vystoupat jen na samotný vrchol, když můžete nahlédnout do starých brdských lesů. Původní horské bučiny a suťové lesy chrání například přírodní rezervace Getsemanka, Fajmanovy skály a Klenky nebo Chynínské buky. Pohybovat se tu lze i po neznačených cestách, myslete však na to, že staré stromy, skalky a sutě poskytují domov mnoha chráněným rostlinám a živočichům.

Abyste se o zdejším kraji dozvěděli více, spojte svůj výlet návštěvou Podbrdského muzea v Rožmitále pod Třemšínem, které je otevřeno od úterý do neděle. Uvidíte tu například, jak vypadala tradiční řemesla i každodenní život podbrdské domácnosti. Další expozice vás pak seznámí s rodem pánů z Rožmitála nebo životním příběhem kantora a hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby.

Na Třemšín a Čertovo vřeteno

Výlet na mytický vrchol Třemšín vás seznámí s půvabnou přírodou a specifickým charakterem této části Brd, ale připomene i bohatou historii této krajiny.
Naplánovat výlet > 

Galerie článku

Tipy na nejbarevnější výlety Podbrdskem (foto: Marek Šaroch / Adobe Stock)

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
117725492_1699705176854388_5870688730777720275_n124292158_1292713067735368_3900877726990315837_n146312422_740224890252554_6158871934128542229_n141927520_110666914323092_9203127572331844214_n122267190_789717478266379_7674457724722524982_n