20+ nápadů, jak s dětmi prožít jarní prázdniny na Podbrdsku

Jak si užít jarní prázdniny? Vydejte se s dětmi do hornického muzea, prozkoumejte virtuální realitu nebo si naplánujte společný výlet do Brd. Připravili jsme pro vás spoustu tipů, díky kterým si dovolenou na Podbrdsku užije celá rodina.

Programy pro děti

Hornické muzeum připravilo pro děti prázdninový program, foto: Hornické muzeum Příbram / Miroslav Zelenka

Některá muzea, galerie a další instituce si na jarní prázdniny připravily příměstské tábory a jiné speciální aktivity určené přímo dětem. Většina těchto programů se uskuteční v týdnu od 27. února do 3. března, kdy probíhají jarní prázdniny na Příbramsku. Hornické muzeum Příbram například nabízí tři celodenní hry, v rámci kterých se děti podívají do expozic, do podzemí i do okolí muzea. První den prozkoumají zajímavá místa na Březových Horách, druhý den se vydají do podzemí dolů Vojtěch a Anna a třetí den se budou věnovat tématu vody. Součástí programu bude i zábavné tvoření, děti si zkusí napodobit výrobky příbramských řemeslníků nebo si sestaví jednoduchý štufnverk. Program je určený všem dětem, které rády prozkoumávají svět kolem sebe, nebojí se výšek ani menších prostorů v podzemí.

Na tento program naváží i odpolední tvůrčí dílny v kulturně-vzdělávacím centru v areálu dolu Anna. S dětmi si tu vyrobíte neobyčejný pohled nebo dopis, abyste mohli svým známým poslat hezký pozdrav z prázdnin. Na malém knihařském lisu si předtisknete šablony nebo si vytvoříte koláž z obrázků. Naučíte se také, jak si vyrobit psací náčiní, zestařit papír či vytvořit pečeť. Pro celou rodinu je určený i zábavně-naučný prázdninový program v Muzeu zlata v Novém Kníně. Zatímco si rodiče prohlédnou historické fotky Nového Knína a dokument o zlatě, děti zabaví pátrací hra v expozici. Společně se pak vydáte na procházku po městě a vyluštíte tajenku. A pokud se už nemůžete dočkat Velikonoc, navštivte muzeum v sobotu 4. března, kdy zde bude probíhat ukázka zdobení velikonočních kraslic.

Poslední tip vás zavede také do Příbrami, kde si jarní program pro děti letos opět připravila i Sportovní zařízení města Příbram. Sportovní příměstský tábor je určen dětem od šesti do dvanácti let, na které čeká plavání, bruslení, kolektivní hry, procházky, kreslení a další tvoření. Kapacita programu je však omezena, a tak byste své děti měli přihlásit co nejdříve. Na brusle nicméně můžete v Příbrami klidně vyrazit jako celá rodina. V malé hale zimního stadionu totiž pravidelně každý víkend probíhá veřejné bruslení, které během jarních prázdnin na Příbramsku bude mimořádně rozšířeno i o středu, pátek a další časy během víkendu. Po celý únor a březen se navíc koná i speciální večerní bruslení, a to každou sobotu od 20 do 22 hodin.

Zábava pro celou rodinu

Příbramská galerie vás přenese do virtuální reality, foto: Galerie Františka Drtikola Příbram / Martin Zoubek

Co se stane, když se spojí umění a moderní technologie? O tom se můžete přesvědčit v Galerii Františka Drtikola Příbram. Součástí stálé expozice je totiž i měkká aréna, která slouží jako herna pro prezentaci virtuální reality v současném vizuálním umění. Samotná aréna je zároveň i uměleckým dílem, socha ze zvukové a drcené pěny, bavlny a kovové konstrukce dílo evokuje děravý dort. Na pátek 3. března, na den 140. výročí narození Františka Drtikola, si příbramská galerie navíc připravila dvě překvapení: ve virtuální realitě představí digitální podobu Drtikolova příbramského ateliéru, v podvečerních hodinách pak proběhne videomapping filmu o Františku Drtikolovi na budovu Zámečku-Ernestina. Návštěvníkům je během celého týdne i nadále přístupná výstava Olovo, která představuje podivuhodné olověné artefakty sochaře Martina Zeta.

Někdy však není na škodu se od všech technologií odpojit a prozkoumávat svět offline. Na Dobříši si proto můžete zahrát městskou hru Olič 100, kterou připravil zdejší skautský oddíl a která připomíná sté výročí narození Miroslava Oliče, někdejšího středoškolského profesora a ředitele dobříšského gymnázia. Hra vás provede centrem města, na devíti stanovištích se blíže seznámíte se životem této dobříšské osobnosti. Po vyluštění všech hádanek na vás bude čekat malá odměna v místním infocentru. Na Dobříši si zároveň nezapomeňte prohlédnout unikátní výstavu Co dal a vzal komunismus Dobříši, která probíhá pod širým nebem na Komenského náměstí. Výstavní panely s dobovými fotografiemi připravilo dobříšské muzeum, aby připomnělo 75 let od převzetí moci komunisty v únoru roku 1948. Jestliže se na Dobříš vydáte ve všední den, navštivte také Muzeum Dobříš nebo Památník Karla Čapka ve Staré Huti.

Pokud máte rádi pohádky a zamilovali jste si druhý díl filmu Tajemství staré bambitky, určitě se vydejte na zámek v Mníšku pod Brdy. Každý víkend tu probíhají speciální pohádkové prohlídky, při kterých vás provede komnatami a chodbami zámecká komtesa. Podíváte se do místností, které vám připomenou princeznu Johanku, krále Jakuba a královnu Aničku. Tím ale svět pohádek nekončí, děti se setkají i s drakem, Sněhurkou a trpaslíky, princeznou Růženkou, Popelkou a dalšími známými postavami. Po skončení prohlídky můžete navštívit i zámecký výtvarný ateliér. Na zámku v Mníšku pod Brdy však probíhají i tradiční prohlídky. Okruh věnovaný prvorepublikovým reprezentativním salonům můžete zhlédnout i v zimních měsících, a to každý den kromě pondělí. 

Poznejte podbrdské tradice

Mníšek pod Brdy každý rok ožívá masopustní veselicí, foto: Rorejs Mníšek / Petr Marhoul

Ve většině podbrdských obcí už masopusty proběhly, na několika místech se však stále ještě můžete zapojit do průvodu, užít si jedinečnou atmosféru veselých masek, a připomenout si tak tradice a zvyky našich předků. Jeden z masopustních průvodů se chystá například v sobotu 23. února v Hořovicích. Masky se potkají na Palackého náměstí, odkud se za doprovodu hudby vydají až na nádvoří Starého zámku. Tady budou pro děti i dospělé připraveny soutěže a stánky s občerstvením. V rámci doprovodného programu bude mimořádně otevřeno i Muzeum Hořovicka, kde na návštěvníky čeká masopustní kvíz a herní stanoviště. V expozici bude rovněž k vidění část nové velikonoční výstavy pohlednic a ukázka zdobených kraslic. 

Na sobotu 23. února chystá masopust také obec Černolice, a to ve spolupráci s místním spolkem. Průvod s živou kapelou projde obcí, následovat bude masopustní veselí v parku. A v sobotu 4. března připravuje oslavu masopustu i obec Čisovice nedaleko Mníšku pod Brdy. Návštěvníci se mohou těšit na veselý průvod masek s živou hudbou, pojízdnou šatlavu s občerstvením i tradiční posezení.

Vydejte se na výlet

Brdy mají svoje kouzlo i v zimních měsících, foto: Vladimír Holan

Trochu stranou pozornosti zůstávají jižní Brdy, kterým vévodí mytická a ikonická hora Třemšín. Z historického městečka Rožmitál pod Třemšínem se na ni můžete vydat třeba po trase s názvem Za králem brdských lesů. Tato cesta vám přiblíží celou krásnou krajinu a přírodu, která si dodnes částečně zachovala svůj původní divoký ráz. Kratší varianta výletu začíná v nedalekých Hutích a zavede vás i k pozoruhodnému skalnímu útvaru Čertovo vřeteno se zajímavě vklíněným balvanem. Méně známá trasa Na Voltušskou vyhlídku vám zase představí část třemšínských lesů nad osadou Voltus. Cesta prochází přes Rybovu mohylu, kde známý skladatel ukončil svůj život, až k několika krásným vyhlídkám na podbrdskou krajinu.

Za objevení stojí i Hřebeny, které začínají jen pár kilometrů za Prahou – a přesto si v nich budete připadat jako v jiném, zapomenutém světě. Spoustu výletů můžete podniknout z Řevnic, do kterých se snadno dostanete vlakem z Prahy nebo z Berouna. Opravdu krásnou přírodou vede například trasa Za vyhlídkami na Hřebenech. Snadno ji zvládnete i s dětmi a podíváte se díky ní i na vrchol Hvíždinec, přes který procházela třetí nejstarší turistická značka. Zároveň sem zamířil i první zimní výlet KČT na konci 19. století. Výlet Na Babku vám zase ukáže výrazný vrchol s mnoha skalními výchozy, několika opuštěnými a zarostlými lomy a pěknou vyhlídkou do údolí Berounky a na město Řevnice. Na závěr výletu rozhodně nevynechte návštěvu Pivovaru Řevnice, který je známý svým řevnickým pivem a skvělou kuchyní.

Galerie článku

Blog - jarni - prazdniny - hero

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
116018361_1577259575778535_3585993865837380925_n118516379_612260892812411_3107162944005600724_n120001335_356251965736215_5751789880231488596_n150069437_450434152769032_3040051129534420837_n124292158_1292713067735368_3900877726990315837_n