Nejlepší věci jsou zadarmo. 25 tipů, jak poznat Brdy a ušetřit

Chcete během letošní dovolené ušetřit? Brdy a Podbrdsko můžete poznat celé, i když budete chtít cestovat nízkorozpočtově. Inspirujte se našimi nápady na aktivity a výlety zdarma – do přírody, na rozhledny, za památkami, a dokonce i za kulturou.

Dvojice se prochází ambity na Svaté Hoře Na řadě míst není vůbec potřeba platit vstupné, foto: archiv TO Brdy a Podbrdsko

Zadarmo do přírody

Nemůžeme začít jinde. Zdá se to být jako samozřejmost, na kterou často zapomínáme, ale příroda, ticho a čistý vzduch jsou zdarma úplně pro všechny. Když chcete vidět to nejzajímavější z CHKO Brdy během jediného výletu, vydejte se například po trase Dělostřelecká. Větší převýšení vám vykompenzují nádherné výhledy, zároveň se seznámíme se dvěma nejznámějšími bývalými dopadovými plochami. Pokud se nezaleknete náročnějšího terénu, naplánujte si výlet Brdskou divočinou. Trasa vás zavede na další ikonická místa středních Brd: Padrťské rybníky nebo vrchol Praha. Mimořádné kouzlo mají i jižní Brdy. Inspirujte se třeba naším výletem Za králem brdských lesů a vystoupejte na Třemšín, mytickou horu obklopenou mnoha pověstmi a legendami.

Za prozkoumání stojí i brdské Hřebeny. Občas stojí stranou pozornosti, ale více umí překvapit. Zajímavý přechod hlavního hřebenu můžete absolvovat Z Dobříše do Hostomic. Když se na cestu místní lokálkou, váš výlet rázem získá trampskou atmosféru. Jestliže jste četli půvabnou knížku Marie Wagnerové o školákovi Kájovi Maříkovi, který vyrůstal na půvabné brdské hájovně, pak vám udělá radost trasa Cestami Kája Maříka. Výlet začíná a končí v Mníšku pod Brdy a vede po místech, kde se příběhy odehrávaly – včetně známého poutního místa barokního areálu Skalka. A pokud povedou vaše kroky přes Řevnice, seznamte děti s Fabiánem, dobrým duchem brdských lesů, a vezměte je na procházku po Fabiánově naučné stezce

Další tipy na pěší výlety a cyklistické výlety najdete na našem webu.

Dvojice se prochází barokním areálem Skalka Hezký výlet si můžete naplánovat na Skalku u Mníšku pod Brdy, foto: archiv TO Brdy a Podbrdsko

Zadarmo za kulturou

Každé léto ožije Podbrdsko mnoha kulturními akcemi. To nejlepší? Řadu z nich můžete navštívit zadarmo! Hned v sobotu 24. června se v Rožmitále pod Třemšínem uskuteční jubilejní dvacátý ročník historické akce Slavnost královny Johanky , tentokrát ve znamení kejklířů, akrobatů a nového cirkusu. Čeká na vás řada hudebních i šermířských vystoupení, divadelních představení i nabitý večerní program. O víkendu 1. a 2. července ožije Příbram tradiční Prokopskou poutí , která nabídne koncerty, kostýmované průvody i dobové scénky. Hornické muzeum Příbram navíc zpřístupní své expozice za 1 Kč. Stále také probíhá Festival Jakuba Jana Ryby, vstupné je na většinu koncertů dobrovolné. Například v neděli 9. července si můžete v kostele sv. Václava v Mníšku pod Brdy poslechnout koncert Jaroslava Krčka.

V místo plné kouzel se v sobotu 15. července promění Nový rybník v Příbrami. Vstupné na Kouzelnický Novák je zdarma a součástí akce bude kromě bohatého programu také desátý ročník tradiční Neckyády na Nováku. Oblíbenou letní akcí je i Skalecká pouť v Mníšku pod Brdy, která se letos uskuteční v sobotu 22. července a jako obvykle láká na koncerty v předzámčí, pouťovou neckyádu a další doprovodné akce. Příznivcům folkové a country hudby by nemělo uniknout festivalové setkání heligonkářů, tradiční Hořovická heligonka, která se chystá v sobotu 12. srpna v Hořovicích. Pokud preferujete spíše rock, možná vás zaujme Rožmitálský Rockfest, kterým ožije autobusové nádraží v Rožmitále pod Třemšínem v pátek 25. a v sobotu 26. srpna. I tady zaplatíte dobrovolné vstupné.

Diváci sledují představení na nádvoří zámku  Vstup na oblíbenou historickou akci v Rožmitále pod Třemšínem je zdarma, foto: Slavnost královny Johanky

Zadarmo na rozhledny

Láká vás to zpátky do přírody? Teď je čas, abyste se na zvlěnou podbrdskou krajinu podívali pěkně shora. Dobrovolné vstupné zaplatíte například na rozhledně Studený vrch , která se ukrývá v lesích nad Dobříší. Otevřena je každou sobotu a neděli, případně i o státních svátcích, a nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů: na Křivoklátsko, Říp nebo Bezděz, za dobré viditelnosti také na Šumavu, Krušné hory a údajně i na Sněžku. Za dalšími vyhlídkami se vydáme do Mníšku pod Brdy. Nedaleko od něj vyrostla nová rozhledna Korunka, která letos vstupuje do své druhé sezóny. Přístupná je zdarma, každý den v týdnu. Kromě dechberoucích výhledů na krásnou krajinu středního Povltaví stojí za obdiv i samotná stavba – rozhledna ve tvaru rotačního hyperboloidu má větší sklon než slavná věž v Pise.

Další netradiční rozhlednu najdeme na Chotilsku. Drtinova rozhledna stojí na místě původní prvorepublikové rozhledny, svým tvarem připomíná husitskou hlásku a je volně přístupná. Rozhledna nese jméno místního rodáka, filozofa a spoluzakladatele českého skautingu Františka Drtiny. Jeho život a dílo připomíná i přilehlá naučná stezka, která vás provede krásnou povltavskou krajinou. Žádné vstupné nezaplatíte ani na rozhledně Třenická hora nedaleko Hořovic. Vyhlídková plošina je součástí telekomunikační věže a nabízí krásné výhledy na pásmo Brd, křivoklátských lesů a Českého krasu.

Kamenná věž na vrcholu Studený vrch Původně zeměměřičská věž dnes turistům slouží jako rozhledna, foto: Vladimír Holan

Zadarmo na výstavu i do parku

Za historií, architekturou i přírodou se vydejte do Příbrami, které vévodí Svatá Hora, jedno z nejvýznamnějších mariánských poutních míst v Česku. Můžete se zde projít tichými ambity, nahlédnout do samotné baziliky nebo chvilku venku posedět u kalvárie. V rohových kaplích pak probíhá několik dlouhodobých, volně přístupných výstav – jedna z nich například připomíná ničivý požár Svaté Hory. Až si barokní areál celý prohlédnete, sejděte alejí nebo po svatohorských schodech zpět do centra Příbrami a zamiřte k přírodnímu koupališti a rekreačnímu areálu Nový rybník. Vstup je zdarma. Zatímco se budete slunit na dece nebo na lavičce, děti se mohou vydovádět na dvou vzduchových trampolínách, projít se po dobrodružné naučné stezce přes litorální pásmo nebo navštívit místní zookoutek.

Ušetřete s návštěvnickou knížkou

Abyste si výletování v turistické oblasti užili, připravili jsme si pro vás opět návštěvníckou knížku, díky které můžete čerpat slevy a bonusy na zajímavých turistických místech. Stačí navštívit vybrané turistické atraktivity, zakoupit si zde plné vstupné a knížku získáte zdarma. Kupony můžete čerpat při návštěvě dalších zařízení, která se do tohoto projektu zapojila. Celkem je možné využít přes 21 slev a výhod.

Pokud byste chtěli poznat Příbram trochu jinak než běžní návštěvníci, stáhněte si zdarma do svého telefonu aplikaci Vyšší princip . Příběh této geolokační hry vás zavede do roku 1942 – do období heydrichiády, kdy na místním gymnáziu došlo k tragické události, která vešla v obecnou známost díky povídce Vyšší princip spisovatele Jana Drdy. Vžijete se do role spolužáků Antonína Stočesa a v historickém centru Příbrami se vydáte na dvanáct míst, abyste zjistili, proč váš kamarád už několik dní chybí ve škole. Aplikaci Skryté příběhy zase oceníte, pokud cestujete s dětmi. Trasa Marie v plamenech připomíná největší důlní neštěstí v Evropě, ke kterému došlo v roce 1892 na Březových Horách. Procházka měří necelých sedm kilometrů a projdete si díky ní celou Příbram.

V Rožmitále pod Třemšínem navštivte Podbrdské muzeum. Za dobrovolné vstupné si tu můžete prohlédnout galerii, kde v současnosti probíhá výstava o historii rožmitálských hospod. Mapa, kterou najdete na webových stránkách muzea, vás pak zavede i na procházku přímo do rožmitálských ulic.

Areál Nový rybník v Příbrami Rekreační areál Nový rybník v Příbrami si oblíbí malí i velcí návštěvníci, foto: Vladimír Holan

S aplikací Říše zvuků se pak můžete vydat na Vysokou u Příbrami, kde našel svůj druhý domov skladatel Antonín Dvořák. V aplikaci na vás čekají tři trasy – dětská, naučná a říše zvuků. Dětská trasa obsahuje plno her a vede nejbližším okolím Památníku Antonína Dvořáka, naučná stezka představuje pětikilometrový okruh po nejvýznamnějších lokalitách spojených s Antonínem Dvořákem. Třetí režim vám umožní místa projít v libovolném pořadí. Návštěvu Vysoké u Příbrami si ale užijete, i když necháte telefon doma. Celoročně volně přístupný anglický park má rozlohu osm hektarů a ukrývá dvě romantická jezírka, ostrůvek s březovým altánem a starou dubovou alej. Jen pár kroků za jeho branami najdete slavné Rusalčino jezírko, místo Dvořákovy inspirace k jeho nejznámější opeře.

Právě zámecké parky jsou dalšími místy, která se dají většinou navštívit zadarmo. Opravdovým pokladem je celoročně otevřený anglický park na Dobříši. Byl založen jako kontrast k symetrické francouzské zahradě a na více než třiceti hektarech ukrývá umělé jeskyně, romantické studánky, staré cesty i jeden tajemný most opředený mnoha legendami. Za samostatný výlet určitě stojí i šest hektarů velký anglický park v Hořovicích, kterému vévodí lipová alej zakončená Sluneční branou se sochařskou výzdobou Matyáše Bernarda Brauna a kovaným sluncem nad mřížovými vraty. Krásnou procházku si naplánujete také volně přístupným anglickým parkem v Březnici. Má rozlohu dvacet hektarů, ukrývá dva rybníky a množství vzácných druhů dřevin. Některé z nich jsou přitom staré už více než 300 let!

Galerie článku

Blog - zadarmo - hero - 2473

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
98437419_886925208492151_2759765329726457335_n124052316_3324276421031342_5463297908689303701_n101126328_2680331768954354_8215232044428607688_n129791924_1284946475204547_3967472381316812430_n138672040_868642843698252_2904752868426118704_n