Jaká místa navštívit během muzejní noci a noci kostelů na Podbrdsku?

Podbrdská muzea, památníky a galerie připravují pro své návštěvníky zlevněné vstupné a kulturní program, kostely a modlitebny lákají na komentované prohlídky nebo koncerty. Inspirujte se našimi tipy, jak poznat netradiční místa v netradičním čase.

Letecký snímek Svaté Hory v noci, v pozadí PříbramDo Noci kostelů se tradičně zapojuje i Svatá Hora v Příbrami, foto: Marek Šaroch / Adobe Stock

Muzejní noc

Festival muzejních nocí zahájí Galerie Františka Drtikola Příbram, a to v úterý 23. května. Expozice zůstanou otevřeny do večerních hodin, zájemci se mohou zúčastnit i komentované prohlídky budovy Zámečku-Ernestina. V pátek 26. května pak navštivte Muzeum Hořovicka (pobočku Muzea Českého krasu), kde bude v rámci muzejní noci zahájena nová sezónní výstava papírových modelů známých českých hradů a zámků. Zbytek večera se ponese v pohádkovém duchu. Na nádvoří vystoupí děti ze zdejšího dramatického kroužku i komorního pěveckého sboru, setkat se budete moci i s autorkou dětských knížek Annou Langerovou. V sobotu 27. května se do muzejní noci zapojí také Muzeum zlata v Novém Kníně (pobočka Hornického muzea Příbram). Na návštěvníky tu budou čekat večerní prohlídky historického objektu mincovny, rýžování zlata nebo divadelní vystoupení. Zahájena bude i nová archeologická výstava kachlů a kachlových kamen.

Na netradiční program láká Městské muzeum v Žebráku (pobočka Muzea Českého krasu), kde se muzejní noc uskuteční v pátek 2. června. Zúčastnit se jí můžete za symbolické vstupné 1 Kč. Pro návštěvníky je připraven program plný úkolů a hádanek, sami si také vytvoříte vlastní originální výrobek technikou drátkování. Zároveň se můžete vydat na nedalekou hvězdárnu, kde si vyzkoušíte pozorování dalekohledem. Bohatý program připravuje také Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě. I tady zaplatíte symbolické vstupné 1 Kč. V sobotu 3. června zde bude zahájena nová výstava o Karlu Čapkovi a Antonínu Dvořákovi, během dne se můžete těšit i na koncerty, divadelní představení pro děti, pohádkový les, výtvarnou dílnu nebo komentované prohlídky výstav a zámečku.

V pátek 9. června se k muzejní noci přidá Hornické muzeum Příbram. Návštěvníkům budou zpřístupněny vybrané expozice včetně hornického domku, svézt se budete moci i hornickým vláčkem. Otevřena bude také šachetní budova s nádherným výhledem na široké okolí. Vystoupat sem na západ slunce bude opravdu netradiční zážitek! Bohatý kulturní program vyvrcholí koncertem skupiny Celest & Charles na nádvoří areálu. Podbrdské muzejní noci pak uzavře Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše v sobotu 10. června. Odpolední program zahájí trojice členů Swing Session, která vás přenese do první republiky. Následovat bude interaktivní přednáška Čapek a monarchové aneb Opráski sčeskí historje před sto lety, zazní i zpěv a hra na harmoniku. V průběhu večera se pak můžete zúčastnit komentované prohlídky aktuální výstavy Zlatý kluk citlivý generál MUDr. Leopold Firt.

Těžní věž Ševčinského dolu na Březových Horách v nociFestival muzejních nocí zpřístupní netradiční místa v netradičním čase, foto: Poznej Příbram

Noc kostelů

V Příbrami se v pátek 2. června ve večerních hodinách návštěvníkům otevřou hned tři kostely. Velmi pestrý program si připravila Svatá Hora, jedno z nejvýznamnějších mariánských poutních míst v Česku. Noc kostelů tu můžete zahájit velmi netradičně – vystoupat svatohorskými schody se svícemi v rukou. Součástí večera bude několik koncertů, zazní například gregoriánské chorály v podání sboru Schola Cantorum Pilsensis a představí se i špičkoví instrumentalisté orchestru opery Národního divadla. Návštěvníci se budou moci vydat také na komentované prohlídky, během kterých podrobněji poznají stropní vyobrazení zázraků v ambitech nebo nově zrekonstruované štukové výzdoby baziliky. Po celý večer budou zpřístupněny různé výstavy v rohových kaplích. Nezapomeňte také navštívit svatohorskou prodejnu, kde na vás bude čekat skromné občerstvení v podobě teplých svatohorských oplatek, medoviny, kávy nebo čaje.

V rámci příbramské Noci kostelů určitě navštivte i kostel sv. Jakuba Staršího. Během večera nabídne kostel unikátní možnost prohlídky jeho věže. Uvidíte, jak vypadá Příbram z ptačí perspektivy a získáte jedinečný pohled na město při západu slunce. Vydat se můžete i na komentovanou prohlídku kostela, v závěru večera zazní hudební houslový recitál a proběhne modlitba se zpěvy za svitu svíček spojená s modlitbou za město. Sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra na Březových Horách bude otevřen už od odpoledních hodin. I tady budete moci vystoupat na třicet metrů vysokou věž, která slouží jako rozhledna, nebo se zúčastnit komentované prohlídky. Součástí večerního programu bude vystoupení přednáška ke 1160. výročí Cyrila a Metoděje, vernisáž výstavy fotografií nebo koncert komorního pěveckého sboru Mistra Jakoubka ze Stříbra a vokálního sboru Bacha Baby.

Na Dobříši se do akce zapojí kostel Nejsvětější Trojice nedaleko zámku Dobříš, kde bude program připraven na několika stanovištích. Na děti čeká výtvarné tvoření, účastníci si budou moci vyzkoušet kruhové tance, odložit své starosti v rámci přímluvné modlitby nebo zapálit svíčku a vybrat verš. Večerní program zakončí koncert na varhany, příčnou flétnu a kytaru, který představí skladby portugalského a německého baroka. Hudba se rozezní i ve sboru Českobratrské církve evangelické v Dobříši, kde si poslechnete koncert pěveckého sboru Trnkosbor nebo vystoupení mužské vokální skupiny 10men. A své dveře otevře i řada kostelů v okolí Dobříše: například kostel sv. Alžběty ve Svatém Poli, kostel sv. Josefa v Obořišti, kostel sv. Petra a Pavla v Rosovicích, kostel Narození Panny Marie v Pičíně nebo kostel sv. Lukáše v Suchodole.

Zpěváci držící svíčky v kosteleNa Dobříši během Noci kostelů vystoupí mužská vokální skupina 10men, foto: 10men

V Hořovicích se otevřou dveře hned dvou kostelů. Kostel sv. Jiljí ve Velké Vísce nabídne bohatý program, který zahájí mše svatá. V průběhu večera se můžete těšit na několik hudebních vystoupení místního pěveckého sboru, určitě si poslechněte i vystoupení hořovického smyčcového souboru MAD STRINGS. Zábavný program je připravený i pro děti a zvídavé dospělé, chybět nebude ani příležitost k prohlídce kostela. Sbor Českobratrské církve evangelické, který sídlí v bývalé hořovické synagoze, bude otevřený po celý večer. Na návštěvníky tu čeká hudební program, výstava fotografií i malá dílnička a herna pro děti. V okolí Hořovic budete moci navštívit také kostel sv. Šimona a Judy ve Skřipli nebo kostel Narození sv. Jana Křtitele v Osově.

Netradiční zážitky slibuje i kostel sv. Václava v Mníšku pod Brdy. Večer bude zahájen tzv. zpěvem zvonu, po kterém se můžete vydat na komentovanou prohlídku kostela nebo naslouchat hudebnímu dílu G. F. Händela. Chybět nebudou ani písně s kytarou nebo koncert chrámového sboru. Jeden z nezapomenutelných momentů nastane, když se celý kostel ponoří do svitu svíček. Celovečerní program doplní řada zajímavých aktivit: návštěvníci se mohou těšit na tematické výstavy, zábavný program pro děti, svíčky přání a proseb nebo možnost prohlédnout si farní knihovnu. V nedaleké Líšnici se otevře kostel Všech svatých, kde zazní spirituály a duchovní písně. Zájemci se zde zapojí také do ochutnávky mešních vín.

V Řevnicích vás přivítá kostel sv. Mořice. První část programu je věnována dětem, následovat bude slavnostní vyzvánění zvonů a přednáška o historii řevnické farnosti, doplněná písněmi a komentovanou prohlídkou kostela. Po modlitbě za Řevnice proběhne koncert klasické a duchovní hudby, během kterého se představí členové pražských orchestrů – Národního divadla, Symfonického orchestru FOK a Pražské komorní filharmonie, kteří zahrají skladby od Dvořáka až po Vivaldiho. Sbor Církve československé husitské si na páteční večer připravil výstavu k cyrilometodějskému výročí 2023 nebo biblický kvíz připomínající 500. výročí narození kněze Jana Blahoslava. Posezení v zahradě nabídne zpívání a rozhovory, celý večer pak uzavře modlitba.

V Březnici se do Noci kostelů zapojí kostel sv. Ignáce z Loyoly a sv. Františka Xaverského. Po slavnostním zvonění a úvodním slovu bude následovat koncert pěveckého sboru Voci Bianche. V průběhu večera zazní i koncert smyčcového kvarteta FidliMidli nebo varhanní preludium v podání varhaníka Oldřicha Holého. Pro zájemce nebudou chybět komentovaná prohlídka kostela nebo přednáška o stavebních počátcích kostela a koleje. Na návštěvníky čeká i bohatý celovečerní program: v konventu se mohou děti zapojit do dětských dílen a her, v kostele návštěvníci ochutnají mešní víno nebo si prohlédnou doprovodné výstavy misálů, mešních rouch a svátostí. V průběhu celého večera bude také přístupná kostelní věž.

Galerie článku

Blog - noc - kostelu - hero

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
101813650_110848317168927_2583642435088913562_n152757985_411171796641893_3585207113569381520_n126610629_158775152595017_1427478869016637056_n121501557_755604504995770_5775449070072977618_n136356639_3593711524046829_8755111312788392582_n